Składniki:
1 szklanka cebuli pokrojonej na cienkie plasterki (jak ktoś woli łagodniej to niech weźmie cukrową),
3 łyżki masła kerrygold,
2 jaja ugotowane na twardo i posiekane,
mała puszka szprotek lub śledzia w pomidorach (ja najczęściej kupuje appel),
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
1/2-1 łyżeczki soli,
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu,
listki sałaty.
Jak przyrządzić?
Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle przez ok. 15min na małym ogniu, przełożyć do miski i wystudzić. Dodać posiekane jaja, szprotki/śledzia, utrzeć na jednorodną masę, wsypać orzechy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Jak podawać?
Podawać masę schłodzoną na listkach sałaty (najlepiej jak dla mnie smakuje s chlebkiem żytnim).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | anika |