Składniki:
Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/6 szklanki wody, mała łyżeczka oleju, 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli.
Dodatki: przecier pomidorowy, ketchup, mieszanka ziół do pizzy, czosnek granulowany, sól, pieprz, ser żółty minimum średniej klasy,pieczarki, boczek lub salami.
Jak przyrządzić?
Witam! Jestem fanatykiem pizzy i poświęciłem temu daniu sporo nerwów aby znaleźć swój idealny przepis w warunkach domowych. Ok zaczynamy: aby zyskać czas róbcie w mniej więcej takiej samej kolejności jak to opisze. 1 1/6 szklanki ciepłej wody, dosypujemy 2łyżeczki cukru mieszamy aż sie rozpuści, dodajemy ok 30g drożdży mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie głęboki garnek wsypujemy mąkę, sól olej wlewamy drożdże z cukrem i mieszamy łyżką a następnie wsadzamy ręce i energicznie ugniatamy. Według powyższych proporcji mamy zapewne za mało mąki więc stopniowo dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto gotowe przykrywamy garnek pod kaloryfer. W tym momencie ustawcie już piekarnik na 250 stopni C. góra - dół bez żadnych termoobiegów itp. Tak z 5 średnich pieczarek obieramy kroimy w plasterki i to samo robimy z białą cebulą po czym dusimy to pod przykryciem z łyżeczką oleju na minimalnym ogniu. Chodzi oto aby woda z pieczarek i cebuli wyparowała aby nie zrobiła nam ambarasu na pizzy. Gdy pieczarki się duszą bierzemy sie za sos: do kubeczka 3 łyżeczki ketchupu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, kapka oleju, łyżeczka przypraw do pizzy, łyżeczka czosnku granulowanego, szczypta soli i pieprzu no i to dobrze mieszamy. Następnie można szybko pokroić boczek salami i utrzeć ser na tarce. Dalej bierzemy się za ciasto, a najlepiej zrobić to na stole kuchennym posypując go trochę mąką. Rozwałkujcie na grubość ok 1 - 2 mm najlepiej w kształcie pizzy czyli koła:) a następnie pogrubcie krańce zawijając je w ruloniki i spłaszczając. Ciasto kładziemy na na blachę z zestawu piekarnika (nie posypujemy ani nie natłuszczamy blachy niczym, jeżeli dobrze zrobiliście ciasto nie będzie nic przywierać). Następnie smarujemy ciasto naszym sosem a na sos ser żółty( prawdziwa pizza to sos z serem więc nie jakieś tam pomysły typu ser na dodatki), na ser podduszone pieczarki z cebulką na to salami lub boczek. Wkładamy do piekarnika na ok 12 min po ok 6min odwracamy pizze o 180 stopni no bo nasze piekarniki lubią nierówno piec. Aha dajcie pizze na stopień ponad połową wysokości piekarnika (mamy ciężkie ciasto lubi sie przypalić od spodu więc nie dopuśćmy do tego).
Uwagi:
Ten przepis niema w sobie nic szczególnego lecz siła tkwi w szczegółach. Jeśli troszkę potestujecie na tym bazowym przepisie zrobicie najlepszą pizzę w swoim życiu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Autor | stP25 |