Składniki:
2 pory,
5 pomidorów,
makaron wstążki,
sól, pieprz,
olej, zółty ser (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Pory sparzamy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzwamy olej (najlepiej oliwę z oliwek) i wrzucamy pory, po paru minutach wrzucamy pokrojone pomidory, przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem. Można posypać startym zółtym serem. Smacznego.
Uwagi:
Pomidory z porami dusimy, a nadmiar soku z pomidorów możemy odlać.Można do tej potrawy dodać, na sam koniec, keczup, jest również dobre.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | srednia |
Autor | Ania K. |