Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym

Przepis kulinarny

Składniki:

3 piersi kurczaka, 250ml śmietany 18%, 2-3 duże łyżki majonezu, średnia cebula, nać pietruszki, oliwa z oliwek, duża łyżka mąki pszennej (wrocławska), sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Całą potrawę gotujemy na małym ogniu. Cebulę posiekać w talary i szklić na oliwie. Pamiętać należy, by cebulę szklić na małym ogniu, by była delikatna o słodkim posmaku. Piersi kurczaka pokroić w poprzek na cienkie plastry po czym dodać do cebuli. Sól i pieprz w zależności od własnych preferencji. Przykryć patelnię pokrywą i dusić około 10-15min w zależności jak cienko pokroiliśmy piersi. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz dużą łyżkę majonezu na każde 100ml śmietany. Chwilę potrzymać na małym ogniu dodając jedną łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu (dodawać stopniowo, aż uzyska się satysfakcjonującą konsystencję). Podanego w ten sposób kurczaka posypać świeżo posiekaną nacią pietruszki. Pasuje do ziemniaków, ryżu jak i makaronu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Autoramator

Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym: Podobne przepisy

Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy