Składniki:
3 piersi kurczaka, 250ml śmietany 18%, 2-3 duże łyżki majonezu, średnia cebula, nać pietruszki, oliwa z oliwek, duża łyżka mąki pszennej (wrocławska), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Całą potrawę gotujemy na małym ogniu. Cebulę posiekać w talary i szklić na oliwie. Pamiętać należy, by cebulę szklić na małym ogniu, by była delikatna o słodkim posmaku. Piersi kurczaka pokroić w poprzek na cienkie plastry po czym dodać do cebuli. Sól i pieprz w zależności od własnych preferencji. Przykryć patelnię pokrywą i dusić około 10-15min w zależności jak cienko pokroiliśmy piersi. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz dużą łyżkę majonezu na każde 100ml śmietany. Chwilę potrzymać na małym ogniu dodając jedną łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu (dodawać stopniowo, aż uzyska się satysfakcjonującą konsystencję). Podanego w ten sposób kurczaka posypać świeżo posiekaną nacią pietruszki. Pasuje do ziemniaków, ryżu jak i makaronu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | amator |