Składniki:
Gotowe lub upieczone własnoręcznie spody do tortów,
babka piaskowa (foremka),
krem do tortów,
kolorowe żelki o różnych smakach i kolorach, żelowe paski, pisaki do tortów,
wafelek do lodów.
Jak przyrządzić?
Wersja zamku kwadratowego:
Jeśli masz gotowe spody do tortów, poucinaj zaokrąglone brzegi tak, żeby powstał kwadrat. Z babki piaskowej wytnij mniejsze kwadraty. Ubij krem i za jego pomocą sklej ze sobą wszystkie warstwy tortu.
Jedną z uciętych okrągłych części spodów ułóż na przedniej części powstającego zamku (zanim to zrobisz - sklej za pomocą kremu wszystkie warstwy).
Pokryj całość kremem.
Kremem pokryj również wafelek od lodów i umieść go na szczycie konstrukcji.
Teraz pozostało tylko ozdobić zamek kolorowymi pisakami, żelkami, a z żelowych pasków przykleić okna, drzwi.
II sposób zrobienia tortu to użycie jedynie okrągłych spodów: na większy okrągły spód przełożony kremem układamy mniejszy okrągły również przełożony kremem i całość pokrywamy kremem :) Reszta jak wyżej.
Uwagi:
Tort wyszedł mi tak:
http://img387.imageshack.us/img387/93/1004236fo8.jpg :))
Jeśli wypiekasz ciasto do tortu własnoręcznie -najlepiej upiecz je w prostokątnej dużej brytfannie (do wersji kwadratowej). Po upieczeniu potnij ciasto na kwadraty (większe do podstawy tortu, zaś mniejsze - do zrobienia drugiego poziomu zamku).
Przepis na dobry biszkopt, który nie siada:
8 żółtek ucieramy ze szklanką cukru i sokiem z jednej cytryny na puszystą pianę. 9 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do żółtkowej masy. Na białkową pianę sypiemy jeszcze szklankę mąki i całość (żółtka i białka) mieszamy lekko aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do tortownicy lub brytfanny (nie więcej niż do połowy tacki bo ciasto wyrasta) i pieczemy w temp 160 stopni. gdy ciasto sie przyrumieni można zwiększyć temp do 180 stopni. pieczemy 40-45 min ciasto sprawdzamy czy dobre drewnianym patyczkiem - nakłuwamy ciasto nim - kiedy odchodzi od patyczka i sie nie klei, tzn że już upieczone :)
Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :)))
Dzieciaki tortem zachwycone!!! :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Allstar |