Składniki:
powinno być wołowe, a może być mieszane:
indycze,
karkówka ok 1 kg w sumie wszystkiego,
pieprz, sól do smaku,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1 łyżeczka ostrej,
powinny być pieczarki, jak nie ma:
250 g boczniaków lub innych grzybów - jak masz suszone to namocz 100 g w mleku,
2 cebulki,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 g śmietany (jak nie masz to i tak będzie dobry),
50 g maki (jaką masz),
2 łyżki oleju (smalcu lub cokolwiek na czym da się smażyć),
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (alternatywnie).
Jak przyrządzić?
Mięsko pokrój w sobie wybranej wielkości i kształcie (paski, kwadraty nie zmieni na pewno to smaku mięsa). Posyp przyprawami i wymieszaj. Obtocz mąką. Smaż na gorącym tłuszczu aż się zarumieni i przestanie być całkiem surowe. Przerzuć do garnka takiego 3 l i zalej wodą. Odstaw na ogień niech się dusi do miękkości, jak masz szybkowar (to szczelny garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania) 20-30 minut wystarczy. W między czasie podsmaż delikatnie cebulkę i grzybki (pieczarki bez soli). Jak już mięso będzie miękkie dorzuć cebulę i grzyby. Niech się duszą na wolnym ogniu jakieś 30 minut. A na końcu koncentrat pomidorowy. Jak nie możesz znaleźć smaku potrawy polecam 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu.
Jak podawać?
Ja osobiście traktuję ją jak gulasz i podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.
Uwagi:
To jest naprawdę smaczna potrawa. Ja osobiście traktuję ją jak gulasz i podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym... Naprawdę jest dobre, ale czasem moi goście chcą makronu lub ziemniaków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | nie nadaję się na diete odchudzającą |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | asiasia76 |