Składniki:
jedna puszka 185/130 g tuńczyka w sosie własnym (najlepiej kawałki bo lepszy smak), ser biały ok. 200g, średnia cebula, jedna papryka czerwona, 1-2 łyżki ketchupu (najlepiej łagodny z Pudliszek).
Jak przyrządzić?
Cebula i papryka w drobną kosteczkę, tuńczyka w puszce mocno odsączyć aż będzie prawie "suchy" (chyba, że ktoś lubi ten "sos własny", ja tam wolę samego tuńczyka), wszystkie składniki wymieszać porządnie (ja to robię kilka minut widelcem), na koniec odrobina ketchupu - naprawdę niewiele - całość nabierze konsystencji pasty. Można dać na godzinkę-dwie do lodówki, ale niekoniecznie.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, miska, otwieracz do puszek.
Jak podawać?
Najlepiej bardzo cienkim razowym chlebie lub bez chleba.
Uwagi:
Osobiście nie używam żadnych przypraw typu sól, pieprz itp. Tylko ketchup.Próbowałem wersję "sałatka" - z minimalną ilością sera (ok. 50g), a za to troszkę więcej papryki i cebuli. Smak też dobry, wygląd może trochę gorszy, ale za to można zjeść więcej;) Ale także w wersji "pasta" jest to świetna rzecz dla odchudzających się. Niby kaloryczność wyliczona to około 100 kalorii w 100 gramach, ale... Nie wiem jak to się dzieje, kto spróbuje ten się przekona jak pozytywnie na to reaguje waga.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia/niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Adam |