Składniki:
1 kostka margaryny lub masła,
ok. 300 g mąki,
1 szklanka cukru,
1 op. cukru waniliowego,
3 tabliczki czekolady: mleczna, deserowa i biała,
ok. 3-4 łyżek kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
można dodać czekolady w proszku ok. 4 łyżek,
3 jajka.
Jak przyrządzić?
Margarynę (lub masło) rozpuścić w rondelku, dodać cukier, połamane w kawałki czekolady i kakao i cukier waniliowy. Wszystko mieszać i rozpuścić na wolny ogniu aż zacznie wrzeć. Zestawić z ognia i odstawić na ok. 15 min. Potem dodać po jednym jajku (ważne: ucierać ręcznie ciasto jest bardziej puszyste i delikatne!). Potem dodać powoli mąkę i dalej ucierać na końcu proszek do pieczenia. Przelać do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 25 minut!
Można od masy ugotowanej czekoladowej odlać ok 1/2 szklani by mieć na polewę!
Potrzebne przybory:
Garnek , łyżka, blaszka do pieczenia, i coś do ucierania.
Jak podawać?
Z kawą.
Uwagi:
Murzynek jest pyszny można dodatkowo posypać go wiórkami kokosowymi. Polecam ten przepis sprawdza się w 100%.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ewella |