Składniki:
40 deko wędzonego boczku surowego,
40 deko wędzonych żeberek,
40 deko wędzonych kości (niekoniecznie),
2 białe kiełbaski,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 cebula,
1 butelka zakwasu (żur w butelce),
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
pieprz do smaku,
4 ziemniaki.
Jak przyrządzić?
Wędzonkę razem z warzywami (bez ziemniaków i cebuli) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Białą kiełbasę kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, cebulę w piórka, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu do zbrązowienia białej kiełbasy. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie wyciągamy je z wywaru razem z wędzonką. Wlewamy do niego butelkę zakwasu, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i cebulę, ziele angielskie, pieprzymy. Gotujemy do miękkości ziemniaków, 5 min. przed końcem wrzucamy zmiażdżony czosnek. Smacznego:)
Jak podawać?
Z jajkiem na twardo, z ciemnym pieczywem, jak kto lubi:)Idealna na jesienno-zimowe wieczory.
Uwagi:
Tak naprawdę smak zupy zależy od jakości żuru i wędzonki. Jeśli kupimy w pewnym miejscu, satysfakcja gwarantowana:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | origa |