Lasagne - klasyczna

Przepis kulinarny

Składniki:

Farsz:
oliwa z oliwek, cebula, czosnek (cała główka),2 x pomidory w puszce (lub przecier), koncentrat pomidorowy Pudliszki, tymianek, Vegeta, pieprz.
Sos beszamelowy:
masło, mleko, mąka, Vegeta, gałka muszkatołowa (cała), serek topiony (opcjonalnie).

makaron lasagne, ser żółty.

Jak przyrządzić?

Lasagne to potrawa dość ciężka do zrobienia i przy tym pracochłonna, ale trud się opłaci by potem w samouwielbieniu delektować się jej smakiem, wyglądem, zapachem i błogimi westchnięciami ukochanych domowników. Podam przepis, który przy zachowaniu wszystkich w nim zawartych uwag pozwoli ci zrobić danie, które z pewnością stanie się twoim daniem popisowym. Do dzieła!!Pierwszą rzeczą, którą zrobimy to farsz. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kroimy w drobną kostkę jedną większą cebulę i wrzucamy na patelnię; obieramy całą główkę czosnku, wyciskamy przez praskę lub rozcieramy nożem z dodatkiem soli i wrzucamy na patelnię. Podpalamy gaz i całość ciągle mieszając smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki lub pastę pomidorową (można kupić w lepszych sklepach) od razu posypujemy pomidory Vegetą, pieprzem i łyżeczką cukru. całość smażymy 3-5 minut. Czas na mięso mielone, które ładujemy do patelni i drewnianą łyżką rozprowadzamy by pozbyć się większych grudek, całość posypujemy tymiankiem (dość dużo) i dusimy mieszając od czasu do czasu ok. 15min. Kiedy będzie ładnie podduszone dodajemy koncentrat pomidorowy, który wszystko ładnie zagęści i nada intensywny czerwony kolor (ilość koncentratu ok. 2 łyżeczki lub w miarę upodobań). Farsz dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec próbujemy. Powinien być dość intensywny smak kwaśno-słodko-ostry (nie bójmy się dużej ilości przypraw - to ma być aromatyczne!). Zdejmujemy patelnię z ognia przekładamy nasz gotowy farsz do innego naczynia i odkładamy na bok.Odpowiednia pora by nagrzać piekarnik - 250 st.C i wstawić wodę w garnku do podgotowania płatów lasagne (z dodatkiem soli i oliwy).Następnym krokiem to przygotowanie sosu beszamelowego. W pobliżu kuchenki przygotowujemy ok. 1/2 litra mleka zimnego (!!!) oraz dobrą metalową trzepaczkę lub widelec. Na patelnię (duży ogień) wrzucamy masło (1/3 kostki), topimy je i stopniowo dodajemy (ciągle mieszając) mąkę. Mąki tyle by wchłonęła masło ale całość nie zamieniła się w jedną zbitą grudę (jeśli przesadzisz z mąką dodaj trochę masła); ciągle mieszając doprowadź do tego by na patelni powstała swego rodzaju "pulchna pianka". Jeśli tak jest zgaś ogień pod patelnią i energicznie wlej zimne (!!!) mleko i całość rozprowadź do jednolitej konsystencji trzepaczką lub widelcem. Zapal mały ogień pod patelnią, dodaj Vegety i wetrzyj na drobnej tarce całą główkę gałki muszkatołowej. Wszystko to powoli ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje (taki rozcieńczony budyń). Może się zdarzyć że potrzeba będzie dolać trochę mleka z racji większych ilości masło/mąka to wszystko sam ocenisz. Jako opcję można dodać serka topionego i rozprowadzić do jednej konsystencji ale możesz obejść się bez niego. Sos beszamelowy gotowy !! powinien mieć co najważniejsze "wdechowy" zapach i smak nadany przez gałkę muszkatołową.Zetrzeć na miseczkę ser żółty w ilości jak kto lubi.Nasmarować masłem formę w której będzie lasagne, najlepiej ze szkła żaroodpornego.Przyszykować dwie ściereczki, jakieś szczypce do wyjmowania płatów lasagne z wody.Ja mam naczynie do którego wchodzą, ułożone obok siebie trzy płaty lasagne. Przyjąłem zasadę, że pierwsza i ostatnia warstwa makaronu będzie solidniejsza - z czterech płatów. No to lecimy.Do gotującej wody wrzucamy cztery płaty i gotujemy ok. 3 minut. W międzyczasie do wcześniej wysmarowanego naczynia nakładamy sos beszamelowy by pokrył dno. Wyjmujemy pojedynczo płaty z wody i układamy na dnie tak by na siebie lekko zachodziły, całość polewamy beszamelem, tak żeby makaron był zakryty - wstawiamy do piekarnika (termoobieg i włączona górna grzałka) na ok. 3 minuty. W tym samym czasie wrzucamy do gotującej się wody kolejne, tym razem trzy płaty. Po trzech minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika nakładamy warstwę farszu, później sera, układamy koleją warstwę makaronu i znowu polewamy całość sosem beszamelowy i znowu na trzy minuty do piekarnika, płaty do garnka itd. Ważne by tak sobie obliczyć farsz i sos beszamelowy by były to w miarę równe warstwy. Na końcową warstwę dajemy makaron, polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Całość pieczemy już w równomiernie nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i czekamy 15 minut by ostygło.W końcu gotowe !!!Pokroić i delektować się nieziemskim smakiem. Jako dodatek zawsze podaję surówkę z kapusty (Coleslaw) + winko czerwone.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnki, trzepaczka, szczypce, naczynie żaroodporne.

Uwagi:

w trakcie układania lasagne można w środkowych warstwach posypać dodatkowo tymiankiem. Takie przygotowanie potrawy jak podałem gwarantuje nam, że makaron będzie ugotowany, a nie spalony bądź surowy, oraz to że wszystko będzie się trzymać razem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćduża
Przybliżony koszt50 zł
Autormario

Lasagne - klasyczna: Podobne przepisy

Lasagne - klasyczna: wypróbuj również

Powiązane Tematy