Lasagne - klasyczna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Farsz:
oliwa z oliwek, cebula, czosnek (cała główka),2 x pomidory w puszce (lub przecier), koncentrat pomidorowy Pudliszki, tymianek, Vegeta, pieprz.
Sos beszamelowy:
masło, mleko, mąka, Vegeta, gałka muszkatołowa (cała), serek topiony (opcjonalnie).

makaron lasagne, ser żółty.

Jak przyrządzić?

Lasagne to potrawa dość ciężka do zrobienia i przy tym pracochłonna, ale trud się opłaci by potem w samouwielbieniu delektować się jej smakiem, wyglądem, zapachem i błogimi westchnięciami ukochanych domowników. Podam przepis, który przy zachowaniu wszystkich w nim zawartych uwag pozwoli ci zrobić danie, które z pewnością stanie się twoim daniem popisowym. Do dzieła!!Pierwszą rzeczą, którą zrobimy to farsz. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kroimy w drobną kostkę jedną większą cebulę i wrzucamy na patelnię; obieramy całą główkę czosnku, wyciskamy przez praskę lub rozcieramy nożem z dodatkiem soli i wrzucamy na patelnię. Podpalamy gaz i całość ciągle mieszając smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki lub pastę pomidorową (można kupić w lepszych sklepach) od razu posypujemy pomidory Vegetą, pieprzem i łyżeczką cukru. całość smażymy 3-5 minut. Czas na mięso mielone, które ładujemy do patelni i drewnianą łyżką rozprowadzamy by pozbyć się większych grudek, całość posypujemy tymiankiem (dość dużo) i dusimy mieszając od czasu do czasu ok. 15min. Kiedy będzie ładnie podduszone dodajemy koncentrat pomidorowy, który wszystko ładnie zagęści i nada intensywny czerwony kolor (ilość koncentratu ok. 2 łyżeczki lub w miarę upodobań). Farsz dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec próbujemy. Powinien być dość intensywny smak kwaśno-słodko-ostry (nie bójmy się dużej ilości przypraw - to ma być aromatyczne!). Zdejmujemy patelnię z ognia przekładamy nasz gotowy farsz do innego naczynia i odkładamy na bok.Odpowiednia pora by nagrzać piekarnik - 250 st.C i wstawić wodę w garnku do podgotowania płatów lasagne (z dodatkiem soli i oliwy).Następnym krokiem to przygotowanie sosu beszamelowego. W pobliżu kuchenki przygotowujemy ok. 1/2 litra mleka zimnego (!!!) oraz dobrą metalową trzepaczkę lub widelec. Na patelnię (duży ogień) wrzucamy masło (1/3 kostki), topimy je i stopniowo dodajemy (ciągle mieszając) mąkę. Mąki tyle by wchłonęła masło ale całość nie zamieniła się w jedną zbitą grudę (jeśli przesadzisz z mąką dodaj trochę masła); ciągle mieszając doprowadź do tego by na patelni powstała swego rodzaju "pulchna pianka". Jeśli tak jest zgaś ogień pod patelnią i energicznie wlej zimne (!!!) mleko i całość rozprowadź do jednolitej konsystencji trzepaczką lub widelcem. Zapal mały ogień pod patelnią, dodaj Vegety i wetrzyj na drobnej tarce całą główkę gałki muszkatołowej. Wszystko to powoli ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje (taki rozcieńczony budyń). Może się zdarzyć że potrzeba będzie dolać trochę mleka z racji większych ilości masło/mąka to wszystko sam ocenisz. Jako opcję można dodać serka topionego i rozprowadzić do jednej konsystencji ale możesz obejść się bez niego. Sos beszamelowy gotowy !! powinien mieć co najważniejsze "wdechowy" zapach i smak nadany przez gałkę muszkatołową.Zetrzeć na miseczkę ser żółty w ilości jak kto lubi.Nasmarować masłem formę w której będzie lasagne, najlepiej ze szkła żaroodpornego.Przyszykować dwie ściereczki, jakieś szczypce do wyjmowania płatów lasagne z wody.Ja mam naczynie do którego wchodzą, ułożone obok siebie trzy płaty lasagne. Przyjąłem zasadę, że pierwsza i ostatnia warstwa makaronu będzie solidniejsza - z czterech płatów. No to lecimy.Do gotującej wody wrzucamy cztery płaty i gotujemy ok. 3 minut. W międzyczasie do wcześniej wysmarowanego naczynia nakładamy sos beszamelowy by pokrył dno. Wyjmujemy pojedynczo płaty z wody i układamy na dnie tak by na siebie lekko zachodziły, całość polewamy beszamelem, tak żeby makaron był zakryty - wstawiamy do piekarnika (termoobieg i włączona górna grzałka) na ok. 3 minuty. W tym samym czasie wrzucamy do gotującej się wody kolejne, tym razem trzy płaty. Po trzech minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika nakładamy warstwę farszu, później sera, układamy koleją warstwę makaronu i znowu polewamy całość sosem beszamelowy i znowu na trzy minuty do piekarnika, płaty do garnka itd. Ważne by tak sobie obliczyć farsz i sos beszamelowy by były to w miarę równe warstwy. Na końcową warstwę dajemy makaron, polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Całość pieczemy już w równomiernie nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i czekamy 15 minut by ostygło.W końcu gotowe !!!Pokroić i delektować się nieziemskim smakiem. Jako dodatek zawsze podaję surówkę z kapusty (Coleslaw) + winko czerwone.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnki, trzepaczka, szczypce, naczynie żaroodporne.

Uwagi:

w trakcie układania lasagne można w środkowych warstwach posypać dodatkowo tymiankiem. Takie przygotowanie potrawy jak podałem gwarantuje nam, że makaron będzie ugotowany, a nie spalony bądź surowy, oraz to że wszystko będzie się trzymać razem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćduża
Przybliżony koszt50 zł
Autormario

Lasagne - klasyczna: Podobne przepisy

Lasagne - klasyczna: wypróbuj również

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

...  Lasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu ... ? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych odmian stanowi kuchnia włoska. Nie najadaj się zatem przed świętami zbyt mocno i skuś się na przyrządzenie klasycznego risotto. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, czym ono jest i jakie są ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Klasyczny styl ubierania

... Na pytanie, co tak naprawdę oznacza klasyczny styl ubierania się, często słyszy się odpowiedź: to taka spokojna, ponadczasowa elegancja. A i owszem elegancja tak, ale nie mająca za wiele wspólnego ... zarówno z nadmierną skromnością, jak i ...

dawno temu

Masaż klasyczny

... chorobowych, m.in.: masaż limfatyczny, segmentarny, łącznotkankowy. Masaż klasyczny wykorzystuje się do leczenia zarówno zewnętrznych symptomów chorobowych, jak i wewnętrznych. Masaż nie tylko poprawia ... do masażu klasycznego: stany chorobowe ...

dawno temu

Masaż klasyczny – recepta na relaks i zdrowie

... mniej efektywna. Koniec z tymOto kilka informacji o masażu, których dostarczyła mi fizjoterapeutka i masażystka Monika Rzeczkowska. Masaż klasyczny jest to zespół różnych zabiegów manualnych ... , które w sposób mechaniczny, przez powierzchnię ...

dawno temu

Klasyczny zestaw do manicure. Jaki komplet przyrządów wybrać?

... , który można kupić niemal w każdym sklepie drogeryjnym, pozwoli na samodzielną pielęgnację paznokci. Zastanawiasz się czy warto zainwestować w klasyczny zestaw do manicure? Poniżej znajdziesz krótki przewodnik zakupowy. ... do dalszych zabiegów ...

dawno temu

Klasyczne kolczyki w uchu to nuda? Nowoczesny piercing ucha

... Kolczyki w uchu to najdelikatniejsza forma piercingu. Jedna dziurka z prawej i jedna z lewej strony, czyli wariant klasyczny, coraz częściej jednak ustępuje miejsca bardziej odważnym przekłuciom. Jakie kolczyki można wybrać? Zrobiliśmy przegląd. ...

dawno temu

Ser żółty - wartości odżywcze

...   Jest zakazany w wielu dietach, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jednak jego spożywania bardzo trudno sobie odmówić. Ser żółty stanowi jeden z podstawowych składników pizzy, lasagne ... Jest zakazany w wielu dietach, ze względu na dużą ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kubki ze zdjęciem - prezent dla każdego i na każdą okazję!

... , tworząc jedyny w swoim rodzaju, personalizowany design na przydatnym upominku, z którego obdarowany będzie mógł korzystać każdego dnia. W CEWE do wyboru masz różne modele kubków, w tym klasyczne ceramiczne, wysokie kubki do latte, a nawet ...

9 miesięcy temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Lakiery klasyczne czy hybrydowe? Które wolisz?

... lub przynajmniej bardzo często są narażone na mechaniczne lub chemiczne uszkodzenia, zabezpieczaj je co najmniej odżywką utwardzającą. Używanie kolorowych lakierów do paznokci, zarówno klasycznych ... i osłabiona płytka paznokci może zyskać ...

dawno temu

Dermabrazja laserowa w sam raz na jesień

... Początek jesieni to najlepszy moment na powakacyjne porządki przywracające gładkość naszej skórze. Inwazyjne zabiegi w gabinetach medycyny estetycznej najchętniej wykonujemy właśnie wtedy, gdy słońce jest mniej intensywne. Jedną z typowo ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

...   Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą kuchnią (poza naszą rodzimą, oczywiście) w Polsce. Nie znam osoby, która nie zachwycałaby się pizzą, wspaniałymi makaronami, czy lasagne. Kuchnia ... Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą ...

dawno temu

Powiązane Tematy