Składniki:
- 3 puszki pomidorów (moga byc cale lub krojone),
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 4 cebule (może byc mniej jezeli ktos nie przepada),
- 4 lub wiecej ząbków czosnku,
- 2 papryki,
- 500 dkg mięsa mielonego (jakie kto lubi),
- 1 opakowanie makaronu lasagne (nie trzeba gotować),
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól, troszkę papryki w proszku.
Sos serowy:
- mąka, około 3 łyżek na 1 łyżkę masła,
- niecały litr mleka,
- 50 dkg sera ostrego,
- starta gałka muszkatołowa i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucamy pomidory z puszki (jeżeli nie pokrojone to rozgniatamy łyzką), wsypujemy tez oregano i bazylię oraz pokrojona w kostkę cukinię i bakłażan, gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy cebule w kostke i smazymy (dodajemy troche soli i pieprzu), pod koniec dodajemy wyciśniety czosnek i chwilkę podsmazamy, a nastepnie wrzucamy to wszystko do sosu. Mięso mielone wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy i smazymy, rozdrabniając mieso tak jak do spaghetti; gdy mieso jest juz podsmażone (nie rumiane) wrzucamy przecier pomidorowy i chwilkę smazymy, az zacznie sie unosic zapach przecieru, te skladniki tez dodajemy do sosu. Sos nadal powinien sie lekko gotować na małym ogniu. W międzyczasie zrobimy sos serowy.Podstawą sosu serowego jest sos beszamelowy. Tak więc rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy mąkę, chwilkę smazymy, az mąka zacznie robić sie biała, a następnie stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając (najwazniejsze, żeby po kazdym dodaniu mleka dokładnie rozmieszac, zanim dolejemy nastepna porcje, bo inaczej zrobia sie grudki), gdy uzyskamy konsystencje gęstej śmietany wrzucamy stary ser i gotujemy dopóki sie nie rozpuści. Przyprawiamy pieprzem i starta gałka muszkatołowa do smaku. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleko.Sosy gotowe (sos pomidorowy mozna na koncu doprawić, mozna go tez przygotowac dzien wczesniej), więc wlewamy troche sosu (tak zeby przykryc dno) pomidorowego na dno naczynia zaroodpornego, na to lejemy kilka lyzek sosu serowego (nie musi przykrywac sosu pomidorowego), na to układamy warstwe makaronu i znow sos pomidorowy, na to serowy i warstwa makaronu. Warstw będzie tak duzo, az zapełnimy naczynie zaroodporne. Uwaga: ostatnia warstwa to sos serowy. Dobrze byloby gdyby zakrył sos pomidorowy, ale na początku nie jest to łatwe, póżniej juz wiadomo, ile go nalezy zostawic, zeby tak sie stalo. :)Teraz wszystko do piekarnika 180 C około 1 h.
Jak podawać?
Ja podaję na ciepło z sałata z sosem vinegretterównie dobrze smakuje odgrzewana nastepnego dnia.
Uwagi:
Jest pyszna.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 osób |
Autor | ewa |