Składniki:
Krem:
- 1 l mleka,
- 20 dag cukru,
- 15 dag mąki krupczatki,
- 30 dag masła,
- 3 żółtka,
- 1,6 dag cukru waniliowego.
Ponadto:
- 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego,
- słoik dżemu lub konfitury malinowej,
- ok. 50 dag czekolady,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta. Gdy lukier zastygnie ozdobić go polewając dekoracyjnie rozpuszczoną czekoladą.3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukrowanym) plackiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |