Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki,
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 6 jaj,
- słoik drylowanych wiśni lub 50 dag mrożonych,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 25 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- sok z 1 cytryny.
Polewa:
- 10 dag masła,
- po 1 tabliczce mlecznej i gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
1. Tłuszcz na ciasto utrzeć i ucierając dodawać stopniowo cukier i jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Jasną część przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm) i przykryć nią ciemnym ciastem. Na wierzch wyłożyć odsączone i rozmrożone wiśnie. Piec w 180-190 stopniach ok. 45 min.3. krem: Wymieszać w kubeczku proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru i 4 mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem po czym mieszając wlać zawartość kubeczka, zagotować i ostudzić.4. Masło utrzeć z dodawanym po łyżce zimnym budyniem i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki.5. Czekolady pokruszyć, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na mocno schłodzony krem. Wstawić do lodówki.
Uwagi:
Pyszne i wcale nie takie skopmplikowane, na jakie wygląda. POLECAM!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |