Składniki:
- 30 dag mąki,
- 15 dag chudego twarogu,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek oleju,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka śmietany kremówki,
- szczypta soli,
- otarta skórka z 1/2 cytryny.
Jak przyrządzić?
1. Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zagnieść ciasto.
2. Brzoskwinie odsączyć. Żółtko oddzielić od białka po czym rozmącić w śmietanie.
3. Stolnicę posypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. Wyciąć 8 kwadraty. Kwadraty ponacinać po przekątnej (4 nacięcia w każdym z rogów do środka kwadratu) tak aby środek nie był przecięty. Na każdym położyć pół brzoskwini, zawinąć co drugi rożek do środka, posmarować białkiem i docisnąć.
4. Na blachę wyłożoną pergaminem ułożyć ciasteczka, posmarować żółtkiem i śmietaną. Piec 12- 15 minut w 200 stopniach. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Wcześniej można też skropić je odrobiną likieru lub rumu i odstawić na 15 min. dopiero potem posypać. Smacznego, polecam, bo ciastka są pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |