Składniki:
- łosoś wędzony, ok. 200-300 gram (dzwonki lub płaty),
- sałata lodowa - główka,
- sos Knorra do sałatek (w proszku) - paprykowy lub włoski,
- 2 cytryny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- bagietka,
- odrobina masła na na bagietkę.
Jak przyrządzić?
Sałatę dobrze opłukać i w kształcie kielichów ułożyc na talerzach; sos wg przepisu przygotować dodając 2-3 ząbki czosnku rozgniecione i wcisnąc przynajmniej pół cytryny.Łososia podzielić na drobiny i wypełnić nim kielichy sałaty; wszystko to polać wcześniej przygotowanym sosem.
Potrzebne przybory:
Wyciskacz do czosnku, korkociąg do wina.
Jak podawać?
Na zimno!
Uwagi:
Danie dla dwojga podane z lampką wina i przy świecach, zagryzane świeżą bagietką buduje wspaniałą atmosferę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Zając |