Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
1 duży por,
10 pieczarek,
szklanka bulionu (może być z kostki),
koper,
curry,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki wraz ze sporą ilością curry i pieprzu, zalewamy mlekiem i tak marynujemy przez przynajmniej godzinę (można też spokojnie marynować w oliwie, ale będzie mieć mniej delikatny smak). Później podsmażamy je chwilę i gdy przestanie być surowe, zalewamy bulionem. Dorzucamy też dowolnie pokrojone pieczarki i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie dokładnie myjemy por, kroimy w talarki i na niewielkim ogniu podsmażamy na masełku (warto dodać go dużo, aby por się nie przypalił), tak długo aż por się zeszkli (zrobi się miękki i będzie miał słodki smak). Gdy pieczarki zmiękną, dorzucamy do naczynia gotowy por oraz drobno pokrojony koperek i dusimy jeszcze chwilę, ewentualnie dodajemy więcej przypraw, wg uznania (soli nie dodajemy, bo bulion jest słony).
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem:)
Uwagi:
Jeśli ktoś woli gęste sosy, może potrawę zagęścić mąką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Julita |