Anielsko delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem masełka;) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka,
1 duży por,
10 pieczarek,
szklanka bulionu (może być z kostki),
koper,
curry,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki wraz ze sporą ilością curry i pieprzu, zalewamy mlekiem i tak marynujemy przez przynajmniej godzinę (można też spokojnie marynować w oliwie, ale będzie mieć mniej delikatny smak). Później podsmażamy je chwilę i gdy przestanie być surowe, zalewamy bulionem. Dorzucamy też dowolnie pokrojone pieczarki i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie dokładnie myjemy por, kroimy w talarki i na niewielkim ogniu podsmażamy na masełku (warto dodać go dużo, aby por się nie przypalił), tak długo aż por się zeszkli (zrobi się miękki i będzie miał słodki smak). Gdy pieczarki zmiękną, dorzucamy do naczynia gotowy por oraz drobno pokrojony koperek i dusimy jeszcze chwilę, ewentualnie dodajemy więcej przypraw, wg uznania (soli nie dodajemy, bo bulion jest słony).

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ryżem:)

Uwagi:

Jeśli ktoś woli gęste sosy, może potrawę zagęścić mąką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorJulita

Anielsko delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem masełka;): Podobne przepisy

Anielsko delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem masełka;): wypróbuj również

Powiązane Tematy