Składniki:
cztery patroszone pstrągi, cebula, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oliwa, sos sojowy
Jak przyrządzić?
Cebulę oraz warzywa z włoszczyzny obieramy i kroimy w plasterki, tuszki pstrąga mogą być razem z oczyszczonymi głowami, kładziemy na naoliwionej folii aluminiowej i obficie obsypujemy przyprawami oraz skrapiamy sosem sojowym i obkładamy warzywami i cebulą, szczelnie zawiniętą rybę w folię odkładamy na dwie trzy godziny. Ryby można położyć na ruszcie grilla i piec około 10-12 minut po każdej stronie paczuszki, grillowania można zastąpić pieczeniem w zwykłym piekarniku,
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Jak podawać?
Ja zawsze szykuję do tego dania suróweczki z różnych kiszonek, oraz wszelkiego rodzaju sosy np.: czosnkowo-twarogowy, pikantny pomidorowy itp.
Uwagi:
Zamiast pstrąga używałem kilkakrotnie dzwonka z łososia.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zetor |