Składniki:
2 średniej wielkości filety z kurczaka,6 ogórków konserwowych w occie, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, kapusta pekińska, 1 mały słoik majonezu,1 mały słoik ketchupu, bułka, oliwa tarta, jako przyprawy: pieprz, przyprawa gyros, sól.
Jak przyrządzić?
Filety przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros, maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy bułką tartą (jak schabowe), smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w plastry. Do majonezu dodajemy rozgnieciony czosnek. Zimne filety kroimy w większe kwadraciki. Do naczynia układamy na przemian: filety, na które wlewamy lub smarujemy ketchup, następnie pokrojone ogórki, na to cebulę, którą smarujemy majonezem i na koniec dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, która zawsze jest na górze. Warstwy układamy w zależności od wielkości naczynia, jeżeli jest duże, można powtórzyć warstwy.
Jak podawać?
na zimno
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | anka |