Widelcówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
5 jajek,
1 kostka margaryny palma,
1 szklanka cukru,
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
kisiel wiśniowy,
powidła śliwkowe,

Masa:
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 kostka masła,
1 żółtko,
cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Wykonanie ciasto:Margarynę + cukier + cukier waniliowy + żółtka utrzeć na pulchną masę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać 1 łyżkę kakao. Do drugiej części dodać kisiel wiśniowy. Trzecią zostawić białą. Ciasto kłaść na wysmarowaną blachę i posypaną bułką tartą kupkami. Białe ciasto, czarne ciasto i czerwone i tak na przemian. Wyrównać ciasto widelcem i piec w temp. 170 stopni około 45 minut.Przygotowanie kremu:Z mąki i mleka ugotować budyń. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkiem,dodać do masy wystudzony budyń i utrzeć dokładnie całość.Przygotowanie ciasta:Na wystudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, na powidła położyć przygotowany krem.Żeby ciasto wyglądało ładnie można okrasić polewą czekoladową tak żeby powstały kreseczki i kropeczki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
AutorEduszo

Widelcówka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy