Składniki:
50 dkg drożdży,
3 szklanki mąki,
0,5 szklanki wody ciepłej,
szczypta soli,
3 łyżeczki oliwy,
koncentrat pomidorowy,
pieczarki,
boczek, wędlina, kiełbasa (według uznania co kto lubi),
papryka,
cebula,
czosnek,
ser,
przyprawy, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od ciasta, mąki wsypujemy na razie 2 szklanki, dodajemy wodę i kruszymy drożdże i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy resztę mąki (jeśli się okaże, że mało, nic się nie stanie jak trochę dodacie lepicie aż do wyrobienia ciasta takiego, żeby nie lepiło się w dłoniach i wstawiacie do miseczki na jakiś czas do wyrośnięcia (najlepiej przykryć szmatką)ja czekałem ok 40-60 minut. Po wyrośnięciu jest tyle cista, że starczy na 2 blachy takie średnie dzielimy ciasto na pół i wyrabiamy placek tak, żeby przykrył cała blachę. W między czasie nastawiamy piekarnik ile tylko może najwięcej mocy dać. Teraz według uznania bierzemy koncentrat tak, żeby przykryć ciasto i dodajemy bazylię oregano i czosnek i mieszamy smarujemy na cieście. Następnie pokrojone pieczarki, paprykę i kiełbasę układamy na cieście i dodajemy stary ser najlepiej, żeby to był miękki rodzaj sera i wkładamy do piekarnika mniej więcej na środku czas to ok 20 maksymalnie 30 minut wszystko zależy od piekarnika, jaki macie. Ja patrzyłem wykałaczką czy ciasto jest już dobre warto poczekać trochę, żeby się trochę przyrumieniło wtedy będzie się dobrze trzymać. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jarek |