Składniki:
4 filety z tilapii,
1/2 kostki masła,
3 łyżki suszonych liści pietruszki (posiekanych),
1 cytryna,
3 ząbki czosnku,
starty ser.
Jak przyrządzić?
Masło roztopić w rondelku, dodać wyciśnięty czosnek i pietruszkę. Cytrynę przekroić na pół i jedną połówkę wycisnąć do rondelka a drugą zachować na później. Całość mieszając podgrzewać aż czosnek się podsmaży na złoto a pietruszka pociemnieje. Tilapie opłukać zimną wodą i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posolić i lekko oprószyć pieprzem. Przykryć folią i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. następnie ostrożnie wyjąć blachę i posmarować filety czosnkowo - pietruszkową masą. Ważne jest aby się upewnić ze wszystkie filety są równomiernie pokryte masą, będą miały więcej smaku i aromatu. całość przykryć folią i piec dodatkowe 10 minut albo do czasu kiedy ryba jest miękka. kiedy ryba jest gotowa odkryć folię, równomiernie spryskać filety sokiem z pozostałej połówki cytryny, posypać startym serem (ilość wedle gustu i uznania) i przykryć folią na jeszcze parę minutek aż ser się ładnie roztopi. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać z duszonymi brokułami, kalafiorem i marchewką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | MAZA |