Składniki:
1 cebula, 3 duże ziemniaki, kawałek mięsa z kością- 30 dkg, włoszczyzna, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Robimy wywar mięsno - jarzynowy -mięso wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu. Jak woda zagotuje się i powstaną burzyny, usuwamy je, następnie dodajemy obraną, umytą włoszczyznę, sól do smaku. Do gotującego się wywaru mięsno -warzywnego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy z odrobiną wywaru. Zmiksowaną wlewamy do gotującej się na małym ogniu zupy. Solimy do smaku, dodajemy pieprzu i ziół prowansalskich. Podawać ze śmietaną, można również zakwasić octem. Ciekawie smakuje z grzankami - chleb pokroić w nieduże kwadraciki i przyrumienić na patelni bez tłuszczu - wrzucać je do zupy bezpośrednio przed podaniem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aqq |