Składniki:
Schab, pieprz, masło orzechowe, śmietana 12% lub mleko, olej sezamowy.
Jak przyrządzić?
Schab pokroić na małe kawałki, grubość ok 1cm , nie za cienkie. Szerokie jak kto chce, najlepiej takie a la szaszłyk. Patelnie mocno rozgrzać wraz z olejem sezamowym, wrzucić mięso, popieprzyć (ja nie solę, żeby mięso nie straciło soków), podsmażyć z obu stron na zloty brązowy kolor. Zajmie to około 3-4 minut w sumie. Sos orzechowy jest oszukańczy, ale bardzo szybki. Dobre tzw. masło orzechowe wrzucić do rondelka czy na patelnie, na mały ogień, dolać z pół szklanki mleka, lub niewiele śmietanki 12%, aby orzechy się nie spaliły, zamieszać, po 2-3 min. gotowe.
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Uwagi:
To typowe danie w Holandii, muszę powiedzieć, że o oryginalnym smaku, bardzo szybkie i wbrew pozorom nie należy katować mięsa na patelni dłużej, niż podałam. Przy tej grubości będzie soczyste, lekkie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |