Składniki:
150g mąki, 125g masła lub margaryny, 125g białego cukru, 1 op.cukru waniliowego, 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru brązowego, 150g czekolady, 50g orzechów włoskich, 50g płatków kukurydzianych, rodzynki według uznania, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Jajko ucieramy z białym i brązowym cukrem do białości, następnie dodajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i dalej ucieramy, do "puszystości". Do utartej masy wsypujemy: posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, płatki kukurydziane, rodzynki. Mieszamy. Z gotowej masy przy pomocy dwóch łyżek formujemy kulki układamy na blasze wyścielonej pergaminem w dość sporych odstępach. Pieczemy 10-12 min. w temp.180 stopni.
Potrzebne przybory:
Robot kuchenny, waga, łyżki stołowe, sito, papier do pieczenia, duża kwadratowa blacha.
Uwagi:
Po wyjęciu ciastek z piekarnika warto chwilę odczekać aby stwardniały.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kasiurka |