Przepis na chipsy
PATRYCJA • dawno temuDzieci uwielbiają chipsy. Niestety. Co zrobić, aby zaspokoić ich pragnienia nie szkodząc jednocześnie ich zdrowiu? Przygotuj im chipsy domowej roboty. Maluszki będą zachwycone a ty będziesz mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji. Przepisy na chipsy znajdziecie poniżej.
Chipsy bananowe
Obierz banany i pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Możesz posmarować papier niewielką ilością oliwy. Rozłóż plasterki banana na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut.
Chipsy jabłkowe
Dokładnie umyj jabłka i obierz je ze skórki. Pokrój na cienkie plasterki i posyp odrobiną cukru pudru i cynamonu. Ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze ok. 80 stopni. Im mniej soczyste jabłka, tym szybciej staną się chrupiące.
Chipsy ziemniaczane
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w cienkie plasterki. Ułóż obok siebie na papierze do pieczenia i włóż do mikrofalówki ustawionej na wysoką temperaturę na 6 minut. Jeśli po wyjęciu nie będą chrupkie włóż je na kilka dodatkowych minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze