Składniki:
75 dag mąki, 8 dag drożdży, 20 dag cukru, 15 dag oliwy, 5-6 żółtek, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, powidła śliwkowe lub dżem jabłkowy.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z 1-2 łyżkami cukru, rozprowadzić mlekiem (około 1/2 szklanki), dodać 3-4 łyżki mąki, wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić w cieple. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać do rozczynu w chwili, gdy podwoi objętość. Równocześnie dodać resztę mąki i cukier waniliowy oraz w miarę potrzeby nieco mleka. Naczynie z oliwą wstawić do podgrzanej wody. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką lub ręką. Pod koniec wyrabiania dodać letnią oliwę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki czy łyżki i ścianek naczynia. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Podłużne foremki wyłożyć folią aluminiową lub posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą rozwałkować na grubość około 1/2 cm, formując prostokąt. Posmarować powidłami lub niskocukrowym dżemem. Można też posypać orzechami. Krótsze boki ciasta założyć do środka, a następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Uformowaną struclę ułożyć w foremce. Pozostawić do wyrośnięcia. Upiec, wstawiając do piekarnika o temperaturze około 170 st.C. Ostudzić w foremkach. Upieczone strucle można polukrować białym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Sylas |