Składniki:
750ml wody, 1 torebka barszczu białego, 20deko szynki, jogurt naturalny, ziemniaki, jarzyny( marchew,pietruszka,seler), pół cebuli, 1ząbek czosnku, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 1duża łyżka masła, 1duża łyżka mąki, 1 duża łyżka chrzanu.
Jak przyrządzić?
Do zimnej wody dodajemy torebkę barszczu, mieszamy. Wstawiamy na ogień. Wrzucamy kostkę rosołową, 2 granulki ziela, 1 liść, szczyptę majeranku. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucamy masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulkę. Czekamy aż cebulka się zeszkli i dodajemy posiekaną w drobną kostkę szynkę. Chwilę smażymy wszystko razem, mieszając dodajemy jogurt naturalny i łyżkę mąki. Chwilę mieszamy i dodajemy wszystko do garnka z barszczem. Obieramy warzywa i ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Po ugotowaniu (twardość warzyw wedle uznania), odcedzamy i dorzucamy do garnka z barszczem. na koniec dodajemy chrzan, pieprz i sól do smaku.
Potrzebne przybory:
2 garnki, patelnia, noże, mieszadła, wyciskarka do czosnku.
Jak podawać?
Wystarczy nalać do miseczki i udekorować natką pietruszki :) Smacznego!!
Uwagi:
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, zamiast szynki można dodać kawałek boczku, albo białej kiełbasy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | łakomczuch |