Kefir, jogurt czy maślanka - który jest zdrowszy?
REDAKCJA • dawno temuMaślanka należy do najmniej kalorycznych produktów mlecznych. Powinni ją więc pić osoby, które dbają o linię.
Kefir, jogurt naturalny i maślanka – to jedne z najczęściej wybieranych produktów mlecznych. Który jest najzdrowszy?
Maślanka to pozbawiona tłuszczu część mleka, która powstaje przy produkcji śmietany. Jest bogata w lecytynę – niezbędna dla odpowiedniej pracy mózgu. Należy do najmniej kalorycznych produktów mlecznych. Powinni ją więc pić osoby, które dbają o linię. Jest nie tylko źródłem niezbędnych minerałów, ale może być też świetnym kosmetykiem. Maślanka reguluje układ trawienny, dzięki czemu skóra staje się nawilżona i gładsza.
— Kefir jest mieszanką bakterii probiotycznych, łącznie z drożdżami. Taki proces fermentacji może powodować, że w kefirze znajduje się śladowa ilość alkoholu. Dlatego nie powinniśmy go podawać małym dzieciom – mówi prof. Małgorzata Kozłowska — Wojciechowska.
Czy każdu jogurt naturalny jest zdrowy?
Źródło: Wiem, co jem/x-news
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze