Zupa pho wietnamska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kości wołowe (3-5),
udko kurczaka,
pierś kurczaka,
świeży imbir (długość kciuka),
2 duże cebule, dwa ząbki czosnku,
2 ostre czerwone albo zielone papryczki (pepperoni bądź jalapeno),
makaron ryżowy bądź zwykły nitkowy,
kostka rosołowa wołowa (opcjonalnie),
2 szalotki,
orzeszki ziemne (niesolone),
świeża kolendra,
sos rybny,
sos sojowy bądź sojowo-grzybowy,
sol,
listek bazylii.

Jak przyrządzić?

Duży garnek napełnić woda i wrzucić kości wołowe i udko. Wstawić na duży ogień i trzymać aż do pierwszego zagotowania. Tutaj ważna informacja. Normalnie ludzie zmniejszają ogień i zbierają szumy w trakcie gotowania. Mój sposób jest inny. Gdy woda dojdzie do wrzenia trzymać z minutę i następnie wyłączyć ogień, wyjąć kości i udko, wodę z garnka wylać, garnek dobrze umyć (włącznie z pokrywka na której osadza się sporo szumów), kości i udko przemyć zimną wodą i ponownie włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i trzymać tak przez co najmniej 1 godzinę (im dłużej tym lepiej dla wywaru). Później obrać świeży imbir (długość kciuka, taka mała gałązka), pokroić w cienkie plasterki i opiec na patelni bez tłuszczu (bądź grillu). To samo z dwoma dużymi ząbkami czosnku. Nawet jak się odrobinę przypali to nic. Następnie imbir i czosnek wycisnąć przez wyciskarkę do czosnku do garnka, a resztki czyli tzw. wióry można również wrzucić do garnka. Papryczki pociąć na małe kosteczki, również opiec na patelni bez tłuszczu a następnie wrzucić do garnka. Papryczki bez pestek, najlepiej pestki usuwać przeciągając łyżeczka przez miąższ, uważać na oczy. Szalotkę pokroić w małe talarki i również wrzucić do garnka. Po co najmniej godzinie gotowania na wolnym ogniu można przejść do następnej części. Ja najczęściej biorę 1, bądź 2 piersi kurczaka, kroje na małe kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodaję sos sojowy bądź sojowo - grzybowy (ten ostatni dodaje ciemniejszą barwę ale więcej aromatu). Tak przysmażone kawałki kurczaka wrzucam do garnka. Można też wrzucić piersi kurczaka bądź kawałki wołowiny, bądź małe flaczki, bądź jakiekolwiek kawałeczki mięsa gotowanego na wodzie. To dodaje gęstości zupie. W tym momencie powinniśmy dodać odrobinkę sosu rybnego ale nie jest to konieczne. Ja generalnie nie używam tego, a wolę sos sojowy, który dostaje się do garnka z kawałkami kurczaka obsmażonymi na bazie sosu sojowego (sojowo-grzybowego). Tutaj gotujemy znów dłuższy czas, około godziny. Na koniec odrobinę solimy ale uważać z tym aby nie przesolić. Usuwamy kości wołowe i udko, pozostał mięso zostawiamy. Można z kości wyciąć kawałki mięsa i wrzucić do zupy, ale uważać aby nie zostawić jakiś kawałków kości w zupie. I tutaj już koniec z zupa. Podawać z makaronem ryżowym bądź zwykłym nitkowym. Jako że makarony ryżowe dostępne w Polsce są raczej marnej jakości, polecam jedną małą korektę. Normalnie według przepisu taki makaron wrzuca się do wrzącej wody i po 3-5 minutach makaron gotowy. Niestety ten makaron ma to w sobie że zabija smak zupy, gdy daje się go w taki sposób, bo cały ryżowy smak przenika. Niektórzy to lubią, niektórzy nie, bo tracimy całość z aromatu. Ja najczęściej taki makaron ryżowy wrzucam do wrzątku, który uprzednio był z wołową kostką rosołową. Wtedy taki makaron ma zbliżony smak do zupy. Można użyć zwykły makaron.

Potrzebne przybory:

Duży gar, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

Makaron do talerza, zalać zupą, posypać świeżą kolendrą (to jest konieczne bo bez kolendry to nie to samo, ale można zamiast kolendry używać natki pietruszki, bo sam smak kolendry jest specyficzny), dodać małą garść rozdrobionych orzeszków ziemnych niesolonych (fistaszki), listek bazylii i można wrzucić plasterek limonki.

Uwagi:

Zupa jest jedną z tych nielicznych, które można gotować na tysiące sposobów i każdy ma na nie sposób, jakkolwiek przepis bazowy jest ten sam. Ja jadłem oryginale pho w wietnamskiej a nawet w tajskiej bądź chińskiej restauracji. Pho pochodzi z Wietnamu, chociaż tajskie, chińskie czy tajwańskie zupy są podobnie wykonane na bazie bardzo aromatycznego bulionu. Tutaj podaje przepis na pho, uwierzcie mi bardzo zbliżone do tych serwowanych w orientalnych restauracjach na starym czy nowym kontynencie. Z góry uprzedzam, że prawdziwy wietnamski oryginał (który miałem te szczęście jeść) jest odrobinę inny w smaku jak i składnikach, ale niestety wymaga to bardzo wielu komponentów, które są trudne do znalezienia na polskim rynku. Podaję najprostszą, najłatwiejszą i najtańszą a równie smaczną wersję ze wszystkimi tipami do gotowania, które są niezwykle pomocne. Ta wersja moim zdaniem jest optymalna na polskie warunki. Jest to wołowy pho, czyli bez żadnych podrobów, flaczków itp., które są podstawą oryginalnej pho. Można oczywiście dodawać tych składników bez żadnych ograniczeń, wedle własnego uznania. W zależności od kości czasami powstaje kożuszek tłuszczu, który polecam usunąć odrobinę, ale nie całkowicie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania3 min.
Trudnośćśredni
Porcjesporo porcji
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł
Autordabram

Zupa pho wietnamska: Podobne przepisy

Zupa pho wietnamska: wypróbuj również

Zupa po wietnamsku z kaczką

... szaleństwa w kuchni? Odrobinę egzotyki? Może spróbujesz czegoś nowego? Oto przepis na wietnamską zupę z kaczką. ... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. ...

dawno temu

Zupa mleczna

... Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa ... dla najmłodszych. Jeśli twoje dzieci narzekają na ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... Zastanawiasz się nad tym, jak zdrowo schudnąć? Zdrowe odchudzanie polega na racjonalnym odżywianiu. Wśród dań zdecydowanie dietetycznych znajdują się odżywcze zupy. Oczywiście, przygotowane ... w odpowiedni sposób. Zupa z zasmażką nie jest ...

dawno temu

Zupa pomidorowa i zupa pomarańczowa w jednym

... Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Powinno to być coś, gorącego, pachnącego latem i w dodatku zdrowego. Zupa pomidorowa z pomarańczą – oto doskonałe rozwiązanie. A do tego pyszne, chrupiące grzanki. Brzmi smakowicie, prawda? ... ...

dawno temu

Pyszna zupa pomidorowa z niespodzianką

... Zupa pomidorowa z makaronem, zupa pomidorowa z ryżem – czy to nie jest nudne? Pora na coś nowego, świeżego. Przyszedł czas na oryginalny przepis na zupę pomidorową. Ten smak obezwładnia. Już nic ani nikt nie będzie w stanie odciągnąć cię od ...

dawno temu

Zupa kalafiorowa

... Jeżeli nie masz czasu na codzienne pichcenie wykwintnych posiłków (obowiązkowo składających się z co najmniej dwóch dań), na pewno doceniłaś już poczciwe zupy. To świetne rozwiązanie dla zabieganych ... kobiet, które w trakcie ciężkiego dnia z ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom ... . Gęste, pełne pożywnych składników i o ...

dawno temu

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Zupa rozgrzewająca

... Mrozy jeszcze nie odchodzą w przeszłość, dlatego zupa rozgrzewająca na pewno się przyda. Musimy teraz o siebie dbać, bo chorowanie wiosną nie jest zbyt przyjemne. Takie danie dostarczy energii i sprawi, że szybko odzyskamy humor po męczącym ...

dawno temu

Zupa brokułowa

... na ich przygotowanie jest zupa brokułowa. To świetna propozycja, zwłaszcza gdy mamy zamiar zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego bez narażania się na przyjęcie zbyt wielu kalorii. Nie masz pojęcia, jak zrobić ... zupę z brokułów? Przeczytaj ...

dawno temu

Zupa hiszpańska

... Zupa, które nie wymaga gotowania, a do tego wyśmienicie smakuje podana z pokruszonymi kostkami lodu? Taki kulinarny pomysł brzmi co najmniej dziwnie. A jednak! Taką niespodzianką daniową ... może pochwalić się kuchnia hiszpańska. Przygotowywanie ...

dawno temu

Przepis na zupę nic

... Obok przepysznych leniwych pierogów, bułek drożdżowych i pierogów z jagodami najbardziej lubianym przez dzieci posiłkiem jest prosta i szybka w przyrządzeniu zupa nic. Wielu z nas pamięta smak ... aromatycznego mleka z dodatkiem unoszących się ...

dawno temu

Zupa ogonowa

... na obiad przygotujesz zupę. Ilość propozycji, z jakich możesz skorzystać jest ogromna i pozwoli ci uniknąć monotonii. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać rodzaje zup. Znajdziesz w nim także trochę zapomniany przepis na ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... Sycąca, pikantna, rozgrzewająca, smaczna – to przymioty, jakie można przypisać zupie idealnie nadającej się na chłodne wieczory. Wymienione cechy znamienne są również dla tradycyjnego dania kuchni ... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita ...

dawno temu

Zupa z kurek

... również wyśmienite rozgrzewające zupy. Świeżo zebrane grzyby znakomicie się do tego nadają. Jeżeli skończysz już wędrówkę po lesie w poszukiwaniu okazałych kurek, koniecznie poświęć chwilę i zapoznaj ... się z poniższym artykułem. Dowiesz się z ...

dawno temu

Zupy na zimno

... W upalne letnie dni rozkosz gotowania zamienia się w nieznośne stanie przy garach, ale jest okienko w tunelu. W prosty i szybki sposób wyczarujesz zupy na zimno. Nie napracujesz ... się, a domownicy będą zadowoleni z przyjemnie chłodnej i ...

dawno temu

Przepis na zupę fasolową

... Pożywna, gęsta i sycąca zupa na lato? Zapewne większość osób na samą myśl o niej traci apetyt. A jednak u niektórych powoduje to wręcz odwrotną reakcję. Zupa fasolowa, podobnie jak kapuściana ... jest naładowana wartościami odżywczymi, daje ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... Zupa gyros to dowód, że gotowanie moze być fascynujące. Ten przepis pozwoli ci spróbować czegoś nowego. Znudziły ci się pomidorówka, grochówka i kapuśniak? Poznaj inny wymiar zupy. Jest gęsta ... i pożywna, dzięki czemu nie będziesz już musiała ...

dawno temu

Zupa pomidorowa dla dzieci

... Dziś przepis na smaczną i pożywną zupę pomidorową dla przedszkolaków. Dzieci w tym wieku jedzą praktycznie to samo co dorośli, dlatego z przepisu skorzystać może każdy, kto uwielbia pomidorówkę ... . To jedna z ulubionych zup najmłodszych, więc ...

dawno temu

Zupa koperkowa

... odżywczej zupy. Świetnym sposobem na chociaż niewielkie odmienienie menu jest ugotowanie zupy koperkowej. Jej przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a wspaniały aromat, który zagości w całym domu, stanie ... się świetnym sposobem na ...

dawno temu

Powiązane Tematy