Składniki:
4,5 ziemniaków,
2 duże buraki,
1 duża marchew,
kwaśna śmietana,
pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
łyżka cukru,
kostki bulionowe.
Jak przyrządzić?
Obrać wszystkie warzywa.Ziemniaki pokroić w kostkę a buraki i marchew zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach.Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, starte warzywa i kostki bulionowe, dodać kwasku(koniecznie, żeby buraczki nie straciły koloru:) i gotować do miękkości ziemniaków.Dodac cukru, pogotowac chwilke.Zaprawic smietana tak aby sie nie zwazyla:)
Uwagi:
Pamiętajcie, że każdy robi indywidualnie do swego smaku i można zmienić proporcje cukru i kwasku. Należy jednak pamiętać, że smaki te mają się mniej więcej równoważyć. Zupa jest naprawdę wciągająca, ciągle można ją jeść. Warto spróbować.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | pat |