Składniki:
Kości, obojętnie czy z indyka, czy wieprzowe, sposób przygotowania jest ten sam,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
i ziele angielskie ze 2 ziarenka,
listek laurowy,
oczywiście przyprawy według uznania.
Jak przyrządzić?
Kości gotujemy w garnku tak jak na zupę. Kiedy się ugotują, studzimy i odrywamy mięsko, które od razy przekładamy do brytfanki czy wysokiej patelni i podlewamy wywarem z ugotowanych kości tak aby mięsko było porządnie zakryte (może być nawet więcej tego wywaru). Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę i oczywiście listki i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem (mięsko jest już oczywiście mięciutkie ale warzywa jeszcze nie). Gdy warzywa będą miękkie, smakujemy i doprawiamy według uznania, na koniec dolewamy zasmażki lub rozbitej śmietany, no i nie może zabraknąć zielonego więc dodajemy natkę. Jeszcze jedna uwaga, możemy zrobić z tego łatwo sosik koperkowy dodając oczywiście dużo koperku razem z warzywami. Wyobraźcie sobie danie: kasza gryczana lub ziemniaczki polane koperkowym sosikiem z mięskiem a do tego ogóreczki kiszone lub papryka konserwowa. Pyyyyyyyyyyycha. Smacznego!
Jak podawać?
Z uśmiechem, z kaszą gryczaną można, ale ja wolę z ziemniaczkami i najlepiej z jakąś surówką, ale w zimie można z przetworami ze słoika.
Uwagi:
Podaję ten przepis, bo może ktoś ma ten sam problem, mianowicie dostaję od teściów raz na pół roku pół świni, bo mają własne gospodarstwo, świnka oczywiście smaczna i nie taka jak ze sklepu, mięsko mniam mniam a szyneczka wędzona przepyszna. Więc jak już zjemy to co najlepsze (szynka, polędwiczka, baleron itd.) zostają nam kości, a że nie można mrozić ich w nieskończoność, to trzeba wymyślać różne potrawy, bo zupa to na obiad za mało.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | zleży od ilości kość |
Kaloryczność | oj |
Autor | Cyganeczka |