Składniki:
1 litr wywaru (jeśli z kostek to 2 kostki wołowe na 1 i 1/4 litra wody,
5 średnich ziemniaków,
3 duże cebule,
5 ząbków czosnku,
5 plastry boczku gotowanego,
oliwa 4-5 łyżek,
cząber 1 łyżeczka,
tymianek 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pietruszka suszona 1 łyżeczka,
grzanki.
Jak przyrządzić?
W garnczku, w którym będziemy gotować zupę wlewamy wywar (lub rozpuszczamy kostki rosołowe). Ziemniaki kroimy bardzo drobno, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnie i dość mocno przypiekamy z dodatkiem 3 łyżek oliwy, cząbru. Gdy ładnie się nam wszystko zarumieni, a najlepiej jak delikatnie przypali wrzucmay do garnka z rosołem. Całość stawiamy na ogień. Na tej samej patelni na delikatnym ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i wrzucamy posiekany bardzo drobno czosnek. Bardzo ważne jest, żeby czosnku nie przypalić tylko lekko zarumienić, po czym wrzucić do garnka i dodać paprykę, tymianek i pietruszkę. Gotujemy jakieś pół godziny, aż będzie miękkie. Następnie przecieramy przez sitko (najlepiej metalowe),na sitku powinien zostać tylko boczek, który wrzucamy z powrotem do przecieru. Kroimy ostatnią cebulę w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy do kremu i gotujemy jakieś 5 minut.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, sitko (najlepiej metalowe), deska i nóż.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z grzankami domowej roboty ;)
Uwagi:
Pyszna, tania i sycąca zupa o ciekawym aromacie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | skoopi |