Składniki:
Biszkopt:
8 jaj,
1 szklanka cukru,
1 i 1/2szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju.
Masa jabłkowa:
1 i 1/2 kg jabłek,
2 galaretki czerwone.
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany,
4 łyżki cukru pudru,
3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej.
Dodatkowo:
1/2 kg nadziewanych pierników w czekoladzie,polewa czekoladowa.
Układanie ciasta:
krążek biszkoptowy,
masa jabłkowa,
pierniki,
masa śmietanowa,
krążek biszkoptowy,
polewa.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: upiec i przekroić na dwa krążki.
Masa jabłkowa: jabłka usmażyć i do gorących dodać sypkie galaretki. Dokładnie wymieszać.
Masa śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo rozpuszczoną ostudzoną żelatynę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | średni |
Autor | monyka |