Hakuna Matata - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 szklanki ryżu,
- 1/2 litra mleka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 30 dag mieszanych owoców,
- 1/4 litra słodkiej śmietanki,
- 2-3 łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki soku owocowego.

Jak przyrządzić?

Ryż umyć, osączyć. Mleko podgrzać, posolić, wsypać ryż, przykryć, gotować ok. 1/2h na małym ogniu. Garnek zestawić z ognia, dodać cukru, wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki. Owoce umyć, osączyć. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić w podgrzanym soku owocowym, ostudzić. Śmietankę ubić. Żelatynę dodać do ryżu, ostrożnie wymieszać z ubitą śmietanką i owocami. Formę wypłukać zimną wodą, napełnić ryżem z owocami, wstawić do lodówki. Przed podaniem formę zanurzyć na moment w gorącej wodzie, babkę wyłożyć na okrągły duży talerz, udekorować owocami, listkami mięty, polać syropem owocowym.

Potrzebne przybory:

Potrzebna jest forma, taka jak do babki.

Uwagi:

Mniam!!! Hakuna Matata!!! Jak cudownie to brzmi!!!
W smutny, pochmurny dzień poprawia humor. Obejrzyjcie do tego jakąś świetną komedię i wspaniały dzień gwarantowany!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania1 min.
Trudnośćprosty
AutorPumba

Hakuna Matata: Podobne przepisy

Hakuna Matata: wypróbuj również

Nasza Kenia, nie ma tu problemów

... i grających na cymbałach, wylatujemy przed 22. W Mombasie lądujemy dziewięć godzin później. Długa kolejka po wizy i oczekiwanie na bagaż, ale przecież hakuna matata (nie ma problemu) – jak oznajmia ... tylko krzaki, on wskazuje nam kolejne ...

dawno temu

Powiązane Tematy