Składniki:
- 1,5 kg wołowinki gulaszowej,
- 50 - 80 dkg czereśni - wielkich i ciemnych,
- cytryna,
- imbir,
- sól,
- pieprz cayenne,
- cynamon,
- mąka ziemniaczana i pszenna,
- kostka smaku knorr - pietruszkowa,
- ok. 1,5 szkl. bulionu,
- tłuszcz do smażenia,
- śmietana 18%.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w dość drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i odstawiamy na jakiś czas, np. na pół godziny. Z czereśni jaimkolwiek sposobem wydłubujemy pestki ;-). Następnie smażymy mięso do zrumienienia, po czym dorzucamy czereśnie, chwilkę przesmażamy razem, podlewamy bulionem i nichże się dusi. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy kostkę smaku, wyciskamy kilka kropel soku z cytryny i ewentualnie dosalamy, mieszamy. Przygotowujemy mieszankę z wody, łyżki mąki pszennej i łyżki ziemniaczanej i zagęszczamy tym gulasz. Po przegotowaniu dodajemy ok. pół szkl. śmietany, mieszamy i gotowe!
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek płaski do duszenia potrawy...
Uwagi:
Podajemy z ryżem, na ciepło, wyśmienite z surówką z białej rzodkwi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | LATRAVIATTA |