Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka kakao.
MASA Z CHAŁWĄ:
- 15 dkg chałwy familijnej,
- pół torebki cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 17 – 18 dkg masła,
- pół szklanki mleka,
- pół łyżki mąki ziemniaczanej.
MASA CZEKOLADOWA:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 gorzka czekolada,
- 1 kostka masła,
- 1 woreczek bezów ok 15 dkg.
Jak przyrządzić?
BISZKOPT KAKAOWY:
Upiec dwa placki lub jeden z podwójnej porcji.
MASA Z CHAŁWĄ:
Masło połączyć z chałwą, z pozostałych składników ugotować budyń. Do masła z chałwą dodawać po łyżeczce wystudzonego budyniu-zmiksować masę.
MASA CZEKOLADOWA:
Jajka ubić na parze, dodać kakao i rozpuszczoną w małej ilości mleka czekoladę. Po przestygnięciu połączyć z masłem.
Uwagi:
Układać: biszkopty, masa z chałwą, bezy, masa czekoladowa, biszkopt, polewa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mariusz96 |