Składniki:
- makaron kokardki - oryginalny, włoski,
- łosoś wędzony,
- masło,
- bazylia,
- oregano,
- świeży koper - cały pęczek,
- migdały krojone,
- śmietana,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- starty parmezan.
Jak przyrządzić?
Na patelnię wrzucić masło, dodać oliwy, rozgrzać.Dodać płatki migdałowe, zazłocić (nie spalić na brązowo!)
Dodać: zmiażdżony czosnek, bazylię i oregano, poddusić.Dodać kubek śmietany (uważać, aby nie zważyć)Podgotować często mieszając, na koniec dodać pocięty pęczek koperku. Zdjąć z o ognia.
Ugotować kokardki z łyżką oliwy al dente.Odcedzić (nie hartować zimną wodą)Włożyć odcedzone z powrotem do garka, w którym się gotował.
Palcami lub nożem posiekać wędzonego łososia i wrzucić na makor, zalać przygotowanym sosem, dodać starty parmezan,wymieszać, podać gościom i ...słuchać zachwytów!
Uwagi:
Pasuje białe wytrawne lekko schłodzone wino, ew. półsłodkie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tommi |