Marchewka w śmietanie

Przepis kulinarny

Składniki:

- pęczek młodej marchewki,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka cukru,
- mały kubek śmietany,
- 1/8 l wywaru z jarzyn( z kostki-np. Knorr).

Jak przyrządzić?

Masło z cukrem skarmelizować na patelni, marchewkę oskrobać- mniejszą pozostawić w całości, większą przekroić na pół. Marchewkę wsypać na patelnię i obracać , żeby obtoczyła się karmelem. Zalać gorącym wywarem i dusić pod przykryciem 25 min, pod koniec dodać śmietanę. Wystarczy poczuć jej zapach i od razu znika z talerzy. Zeby zapach sie zachowal najlepiej caly czas trzymac pod przykryciem, jesli nie zostanie zjedzona od razu :D.

Jak podawać?

Nadaje sie do racuchow itp., ale sama i z innymi potrawami tez jest wysmienita.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Autornatalka

Marchewka w śmietanie: Podobne przepisy

Marchewka w śmietanie: wypróbuj również

Powiązane Tematy