Składniki:
Spód tortu:
60 tłuszczu, 60g cukru, 2 jajka, 120g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 100g margaryny,
- 200g cukru,
- 250ml soku jabłkowego,
- 2 jajka,
- 2 sosy waniliowe do gotowania,
- 100g rodzynek (namoczyć przez noc w rumie),
- 6 dużych jabłek,
- 1 bita śmietana,
- odrobina rumu.
Jak przyrządzić?
Spód tortu:
Ze wszystkich składników przyrządzić ciasto, wyłożyć na blachę, piec w temperaturze 180-200C ok 10-15 minut.
Masa:
Sok jabłkowy, cukier, margarynę rozpuścić w garnuszku,a następnie ostudzić. Sosy waniliowe rozpuścić w odrobinie soku jabłkowego, wlać do masy i zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać potarkowane na grubej tarce jabłka,rodzynki , i zagotować.
Można dodać troszkę rumu. Masę wyłożyć upieczony spód.
Krótko przed podaniem można wyłożyć bitą śmietanę na wierzch , posypać starkowaną czekoladą /niekoniecznie/.
Uwagi:
Jajka do masy jabłkowej dodać , gdy masa ostygnie, aby nie zrobiła się "jajecznica"Do masy dodaję ok 80g cukru, aby nie była zbyt słodka, ale to w zależności od upodobań.
Ciasto przygotowuję dzień wcześniej, aby "przeszło", jest smaczniejsze!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | belferzyca |