Składniki:
Ciasto ciemne:
3 jajka , 3 łyżki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody - upiec biszkopt
Ciasto jasne: 3 jajka, 3 łyżki cukru, półtorej łyżki mąki ziemniaczanej półtorej łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - upiec biszkopt
Krem: masła, 15 dag bezów, 2 gorzkie czekolady, 15 dag chałwy waniliowo-sezamowej, 2 budynie śmietankowe, 3 szklanki mleka, 2 kieliszki spirytusu
Poncz: 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki cukru, 2 kieliszki spirytusu, 2 łyżeczki soku z cytryny
Jak przyrządzić?
Upiec dwa biszkopty, ugotować budyń, po ostygnięciu dodać masło - miksować, dodać dwa kieliszki spirytusu, masę podzielić na dwie części; do jednej dodać pokruszoną chałwę, do drugiej gorzką czekoladę startą na tarce o małych oczkach. Masy muszą być puszyste. Przygotować poncz, skropić biszkopty. Jasne ciasto smarujemy kremem z czekoladą, układamy pokruszone bezy i smarujemy kremem z chałwą, przykrywamy ciemnym ciastem i dociskamy, na wierzch polewa czekoladowa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Ewa |