Składniki:
- 4 jajka- 1 i 3/4 szkl. mąki- 2 serki homogenizowane (150g)- łyżeczka cukru waniliowego- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Składniki najlepiej wymieszać mikserem, mamy wtedy pewność że nie zrobią się żadne grudki.W tym samym czasie podgrzewamy olej w rondelku lub garnku.Smażymy nakładając łyżką (najlepiej wcześniej zamoczoną w oleju - ciasto lepiej odchodzi) na średnim ogniu tak aby nie spalić racuszków.Dobrze jest mieć jakiś patyczek (np. do szaszłyków) i nakłuwając sprawdzić czy są juz dobre w środku.Odsączyć, posypać cukrem pudrem i gotowe.
Potrzebne przybory:
Rondelek albo garnekPrzydatny jest również mikser:)
Jak podawać?
Podawać posypane cukrem pudrem
Uwagi:
Racuszki jak dla mnie palce lizać :) Nie ma jak racuszki z serkiem homogenizowanym - po prostu rozpływają się w ustach.Ale chętnie wypróbuję też inny pzepis, może ktoś jakiś poleci?
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aneko_san |