Sk艂adniki:
duzy kurczak, 30 dag watrobki drobiowej, 20 dag pieczarek, woreczek ryzu, 3 jajka, przyprawy
Jak przyrz膮dzi膰?
Kurczaka trzeba oddzielic od kosci lacznie z udkami, watrobke kroimy w drobna kostke, pieczarki kroimy w kostke, ryz zaparzyc ale nie calkiem, lepiej jak jest na wpol ugotowany, ryz mieszamy z watrobka, jajkami, pieczarkami, nastepnie kurczaka zszywamy po kawalku zaczynajac od szyjki i nakladamy farsz. Zaszytego kurczaka posypujemy przyprawami najlepiej do kurczaka i wkladamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Brytfanke smarujemy tluszczem i podlewamy woda (dosc duza iloscia, zeby potem polewac kurczaka w trakcie pieczenia).
Uwagi:
Odzielenie kurczaka od kosci nie jest az takie trudne - nalezy zaczac od gory od piersi i tak pomalu oddzielac, tak samo wyjmujemy kosci z udek nacinajac je od srodka .
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | pingo |