Składniki:
200 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki "Kasi"
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
Masa wiśniowa:
- 0,5 kg wiśni bez pestek (mogą być świeże lub mrożone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Masa budyniowa:
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe (najlepsze Winiary z cukrem)
- 800 ml mleka
- 2 serki waniliowe (każdy po 150 g)
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajko, szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Ciastem wylepić dno wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy i piec 15-20 min w gorącym piekarniku. Wiśnie z 3 łyżkami cukru wsypać do garnka, zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i ponownie zagotować. Gorącą masę wyłożyć na cisto. Budynie ugotować w 800 ml mleka. Do gorącego budyniu dodać żółtka, pianę z białek, serek i dokładnie razem wymieszać. Masę budyniową rozsmarować na wiśniach. Piec całość 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie włożyć je na noc do lodówki. Polecam, naprawdę pycha.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | cedr |