Makaron z fetą

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron - 200g (ja preferują świderki z pszenicy durum)
- ser typu feta - 125g
- zielone oliwki
- pieprz
- sosik (10ml wody, 10ml octu, 20ml oliwy, ząbek czosnku, wegeta, suszony koperek /dużo/, sos sojowy)

oraz do wyboru:
- pomidor
- papryka słodka
- papryka konserwowa
- szczypiorek siekany
- grzybki konserwowe
- kukurydza
- ser zółty, wędzony lub oscypek
- kapary
- kielki sojowe
- ananas

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować, odcedzić, schłodzić do temperatury ~50degC. Dodać fetę pokrojoną w 1cm kostki oraz pieprz (im więcej tym lepiej) Wymieszać z częścią sera, tak by się rozprowadził.Dodać pokrojone oliwki, pozostały ser i dodatki (każda możliwa kompozycja jest dobra, ale nie należy przesadzać z ilością). Dodać rozsądną ilość sosiku. Wymieszać.
Sosik wykonuje się przez intensywne zmieszanie wyżej wymienionych składników. W szczelnie zamkniętym słoiku śmiało można go przechowywać przez kilka miesięcy. Zamiast tak przygotowanego sosu można kupić koperkowy sos sałatkowy w torebkach.

Potrzebne przybory:

głowa, język, nos :-)

Jak podawać?

w dużych ilościach

Uwagi:

Do potrawy nie polecam dodawać: tuńczyka ani innych ryb - psują smak; fasoli - kompletnie nie pasuje; mięsa - nie dość, że trzeba zabić prosiaka to jeszcze smak zepsuje. Poza tym chyba wszystkie możliwe kombinacje są zjadliwe :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autorgroszek

Makaron z fetą: Podobne przepisy

Makaron z fetą: wypróbuj również

Powiązane Tematy