Składniki:
duża pierś kurczaka, 1/2 ogórka świeżego ze skórką, 1 czerwona papryka świeża, 1 papryka żółta świeża, puszka ananasów lub brzoskwiń, koper, zioła prowansal., masło, majonez, sól
Jak przyrządzić?
Surowy filet kroimy w paski o długości 3-4cm obsmażamy na maśle, delikatnie, nie rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujemy odrobiną ziół, paseczki powinny być bieluśkie, studzimy. Kolorowe papryki kroimy na paseczki 3cm, ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Wszystko mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku. Następnie kroimy brzoskwinie (ananasy). Warzywa łączymy z paseczkami kurczaka, dodajemy trochę majonezu, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru.
Uwagi:
Sałatka nadaje się na przystawkę, jako dodatek do pieczonych mięs, może też być podawana jako samodzielne danie. Bardzo szybko znika.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szprycha |