Składniki:
- 1 kg filetu z kurczaka
- 2 szt. czerwonej papryki,
- 1 szt. zielonej papryki,
- 1szt. żółtej papryki,
- 2 szt. kielłbasy np. zwyczajnej,
- 0,7 dkg pieczarek,
- 3 cebule,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, majeranek, papryka słodka, olej
- 2 słoiczki sosu slodko-kwaśnego (Łowicz lub Pudliszki)
Jak przyrządzić?
W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Kiełbasę i cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i wrzucamy do gorącego garnka (kiełbaska musi się dosyć wyraźnie spiec). Myjemy filety z kurczaka i usuwamy kostki, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli z kiełbasą. Wszystko zasmażamy do momentu aż pierś będzie biała. Teraz przyprawiamy! Solimy, pieprzymy, dodajemy garść majeranku, garść ziół prowansalskich. Gdy wszystko wymieszamy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki, wszystko gotujemy. Na końcu dodajemy dwa słoiczki sosów i przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Danie jest trochę czasochłonne ale polecam
Uwagi:
Musi być zachowana taka kolejność jak napisałam, pozdrawiam
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 45 zł |
Autor | Szkodnik |