Składniki:
- 1,5-2kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- płaska łyżka soli lub ziarenek smaku
- szczypta pieprzu
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, umyć, utrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze, dodać jajka i mąkę, wymieszać i przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i do piekarnika.
Potrzebne przybory:
Tarka lub malakser i łyżka
Jak podawać?
Podawać w otwartej tortownicy a obok prawdziwe masło.
Uwagi:
Wg upodobań kulinarnych do ciasta można dodać startą cebulę, podsmażony boczek lub kiełbasę lub zioła jeżeli się je lubi w potrawach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Tedy |