Wołowy kociołek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ok. 3/4 kg udzca wolowego, ew. 4 soczyste grube plastry, 4 spore cebule, 1/2 kg pieczarek (wedle uznania moze byc i kilogram), 4 zabki czosnku, cwierc litra chudej smietany (w razie potrzeby zageszczenia - 2 lyzki maki maki), sol, czarny pieprz (duzo, to ostra potrawa), majeranek, ew. przyprawa wloska z majerankiem, oliwa z 1 tloczenia do smazenia.

Jak przyrządzić?

Wolowine kroimy w plastry o grubosci 1,5 cm, wklepac w nie po obu stronach sol i pieprz, rozgrzewamy na patelni oliwe, nie oszczedzac jej, przyda sie pozniej. Na bardzo goraca oliwe wkladamy plastry miesa i smazymy na bardzo wysokim ogniu ok 45 sekund z kazdej strony. Mieso wyjmujemy widelcem z patelni do sporego garnka, zostawiamy. Na tluszczu i sosie pozostalym na patelni dusimy posiekana cebule, nie musi byc dokladnie posiekana, itak w czasie duszenia sie rozpusci. zeszklna cebule wrzucamy na mieso w garnku. Obrany czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do miesa i cebuli, doprawiamy serdecznie majerankiem czy przyprawa wloska, nie zalujac soli i pieprzu, na wierzch wrzucamy umyte wczesniej pieczarki. Jesli sa duze, trzeba je wczesniej pokroic, dlatego polecam malutkie, pieknie wygladaja i nie wymagaja zabawy z nozem. wszystko to zalewamy woda tak, aby pieczarkowe glowki wystawaly kilka milimetrow ponad powierzchnie plynu. przykrywamy garnek i czekamy az zawrze. Od tego czasu zmiejszamy gaz i dusimy 2 bite godziny mieszajac czasami. Po 2 godzinach nawet najtwardsza wolowina sie podda i zacznie sie rozkosznie rozpadac przy najmniejszym dotyku, wtedy do kubeczka ze smietana wlewamy kilka lyzek sosu z duszenia, mieszamy i zawartosc kubeczka wlewamy do garnka, mieszmy. Potem wystarczy sprawdzic, czy aby soli nie za malo...

Potrzebne przybory:

patelnia, duzy garnek, kuchenka itd :)

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z kluskami slaskimi i ogorkiem kiszonym, ale zwykle gotowane ziemniaczki tez pasuja, smacznego!

Uwagi:

Nie powinno sie dodawac wody w trakcie duszenia (to rozrzedzi smak), dlatego gaz powinien byc malenki a przykrywka szczelnie docisnieta do garnka.
Smietana powinna byc serio kwasna, bo reszta produktow kwasna nie jest :)

0.00
0 głosów
Oceń
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
AutorMartana

Wołowy kociołek: Podobne przepisy

Wołowy kociołek: wypróbuj również

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... Flaki wołowe czy wieprzowe mają tyle samo wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Danie to najczęściej przypada do gustu płci męskiej, choć to nie jest reguła. Zawierają więcej wapnia ... niż mięso, są bogate w wiele cennych witamin i ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... musztardy1. Oto tatar wołowy – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Niewiele jest potraw mięsnych, które można tak łatwo przygotować. 2. Wołowina może być drobno posiekana lub zmielona. 3. Dopraw ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... Wakacje dobiegają końca. Wróciłaś z gór i chciałabyś jak najdłużej zachować smak lata? Kociołek tatrzański to bardzo pożywana potrawa, która pomoże ci wrócić do leniwego urlopowego czasu. Mięsna zupa ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... tradycyjny przepis na flaki. Przepis na ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Wątróbka z pieczarkami

... zapomnieć o tym gumowatym daniu z dzieciństwa, warto ponownie odkryć wątróbkę. Przygotuj: 50 dag wątróbki wołowej lub wieprzowej30 dag pieczarek2 cebule15 dag żółtego sera 2-3 łyżki ... . Dopraw je solą, pieprzem oraz vegetą. 3. A teraz ...

dawno temu

Salami - przepisy

... Ten rodzaj suszonej kiełbasy pochodzenia wieprzowego bądź wołowego i okrytego białym nalotem jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Charakterystyczny, lekko ostry i nieco słonawy smak nadaje ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z kurczaka. Jeszcze czegoś takiego nie jadłaś? Spróbuj. Na pewno będzie smakowało twojemu mężczyźnie. ... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z ...

dawno temu

Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą

... Spaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza są bardzo zdrowe i warto zastępować nimi mięso wieprzowe czy wołowe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, więc przed romantyczną kolacją będziesz ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę. Krok 3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę chili i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Wsyp też ryż i podsmażaj go 10 minut. Krok 4 Na drugiej patelni ...

dawno temu

Zupa strogonow

... się czegoś więcej na temat dania strogonow, zapoznaj się z poniższym artykułem. Strogonow wołowy Strogonow wołowy jest dość popularnym daniem, dlatego też na pewno już nieraz spotkałaś się z tą nazwą ... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy. ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

...   Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować mięsa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, że walory smakowe tego mięsa są nie do opisania i zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym mięsem drobiowym, czy wołowym ... Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Skaza białkowa

... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co więcej, alergia pokarmowa u niemowląt rozwija się, gdy dieta matki karmiącej piersią zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co ...

dawno temu

Polacy kochają burgery! Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić

... Uginają ci się nogi w kolanach, gdy przechodzisz obok budki z burgerami, nieopodal której unosi się niezwykły aromat smażonego na ruszcie mięsa wołowego? To świetnie, bo tym razem będziesz mogła przyrządzić własne, domowe burgery. Twoi goście na ...

dawno temu

Powiązane Tematy