Wo艂owy kocio艂ek - Przepis

Przepis kulinarny

Sk艂adniki:

Ok. 3/4 kg udzca wolowego, ew. 4 soczyste grube plastry, 4 spore cebule, 1/2 kg pieczarek (wedle uznania moze byc i kilogram), 4 zabki czosnku, cwierc litra chudej smietany (w razie potrzeby zageszczenia - 2 lyzki maki maki), sol, czarny pieprz (duzo, to ostra potrawa), majeranek, ew. przyprawa wloska z majerankiem, oliwa z 1 tloczenia do smazenia.

Jak przyrz膮dzi膰?

Wolowine kroimy w plastry o grubosci 1,5 cm, wklepac w nie po obu stronach sol i pieprz, rozgrzewamy na patelni oliwe, nie oszczedzac jej, przyda sie pozniej. Na bardzo goraca oliwe wkladamy plastry miesa i smazymy na bardzo wysokim ogniu ok 45 sekund z kazdej strony. Mieso wyjmujemy widelcem z patelni do sporego garnka, zostawiamy. Na tluszczu i sosie pozostalym na patelni dusimy posiekana cebule, nie musi byc dokladnie posiekana, itak w czasie duszenia sie rozpusci. zeszklna cebule wrzucamy na mieso w garnku. Obrany czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do miesa i cebuli, doprawiamy serdecznie majerankiem czy przyprawa wloska, nie zalujac soli i pieprzu, na wierzch wrzucamy umyte wczesniej pieczarki. Jesli sa duze, trzeba je wczesniej pokroic, dlatego polecam malutkie, pieknie wygladaja i nie wymagaja zabawy z nozem. wszystko to zalewamy woda tak, aby pieczarkowe glowki wystawaly kilka milimetrow ponad powierzchnie plynu. przykrywamy garnek i czekamy az zawrze. Od tego czasu zmiejszamy gaz i dusimy 2 bite godziny mieszajac czasami. Po 2 godzinach nawet najtwardsza wolowina sie podda i zacznie sie rozkosznie rozpadac przy najmniejszym dotyku, wtedy do kubeczka ze smietana wlewamy kilka lyzek sosu z duszenia, mieszamy i zawartosc kubeczka wlewamy do garnka, mieszmy. Potem wystarczy sprawdzic, czy aby soli nie za malo...

Potrzebne przybory:

patelnia, duzy garnek, kuchenka itd :)

Jak podawa膰?

Najlepiej smakuje z kluskami slaskimi i ogorkiem kiszonym, ale zwykle gotowane ziemniaczki tez pasuja, smacznego!

Uwagi:

Nie powinno sie dodawac wody w trakcie duszenia (to rozrzedzi smak), dlatego gaz powinien byc malenki a przykrywka szczelnie docisnieta do garnka.
Smietana powinna byc serio kwasna, bo reszta produktow kwasna nie jest :)

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaDania g艂贸wne
Czas przygotowania150 min.
Trudno艣膰prosty
Porcje4
Kaloryczno艣膰wysoka
AutorMartana

Wo艂owy kocio艂ek: Podobne przepisy

Wo艂owy kocio艂ek: wypr贸buj r贸wnie偶

Stek wo艂owy

... jedzone mi臋so, do kt贸rego zalicza si臋 baranin臋, jagni臋cin臋, a tak偶e wo艂owin臋. Je偶eli jeste艣 ciekawa, jakie potrawy mo偶na przyrz膮dzi膰 z wielbionej przez Amerykan贸w i nie tylko wo艂owiny, przeczytaj poni偶szy artyku艂. W nim tak偶e znajdziesz przepis ...

dawno temu

Jak ugotowa膰 dobre flaki wo艂owe?

... Flaki wo艂owe czy wieprzowe maj膮 tyle samo wiernych fan贸w, jak i zdecydowanych przeciwnik贸w. Danie to najcz臋艣ciej przypada do gustu p艂ci m臋skiej, cho膰 to nie jest regu艂a. Zawieraj膮 wi臋cej wapnia ... ni偶 mi臋so, s膮 bogate w wiele cennych witamin i ...

dawno temu

Tatar wo艂owy - przepis dla twardzieli

... musztardy1. Oto tatar wo艂owy 鈥 przepis nie jest zbyt skomplikowany. Niewiele jest potraw mi臋snych, kt贸re mo偶na tak 艂atwo przygotowa膰. 2. Wo艂owina mo偶e by膰 drobno posiekana lub zmielona. 3. Dopraw ...

dawno temu

Zupa mi臋sna - jak j膮 zrobi膰?

... Wakacje dobiegaj膮 ko艅ca. Wr贸ci艂a艣 z g贸r i chcia艂aby艣 jak najd艂u偶ej zachowa膰 smak lata? Kocio艂ek tatrza艅ski to bardzo po偶ywana potrawa, kt贸ra pomo偶e ci wr贸ci膰 do leniwego urlopowego czasu. Mi臋sna zupa ...

dawno temu

Jak ugotowa膰 flaki?

... , Niemcy, a nawet W艂osi. U nas najbardziej rozpowszechnione s膮 flaczki po polsku, a wi臋c gotowane na rosole flaki wo艂owe(stanowi膮ce cz臋艣膰 uk艂adu pokarmowego 偶o艂膮dka krowy, a zw艂aszcza 偶wacza i czepca ... tradycyjny przepis na flaki. Przepis na ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, kt贸re bardzo przypad艂o Polakom do gustu. Malutkie piero偶ki mog膮 mie膰 r贸偶ne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi si臋 z pol臋dwicy wo艂owej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... a偶 ...

dawno temu

W膮tr贸bka z pieczarkami

... zapomnie膰 o tym gumowatym daniu z dzieci艅stwa, warto ponownie odkry膰 w膮tr贸bk臋. Przygotuj: 50 dag w膮tr贸bki wo艂owej lub wieprzowej30 dag pieczarek2 cebule15 dag 偶贸艂tego sera 2-3 艂y偶ki ... . Dopraw je sol膮, pieprzem oraz veget膮. 3. A teraz ...

dawno temu

Salami - przepisy

... Ten rodzaj suszonej kie艂basy pochodzenia wieprzowego b膮d藕 wo艂owego i okrytego bia艂ym nalotem jest 艣wietnym dodatkiem do wielu potraw. Charakterystyczny, lekko ostry i nieco s艂onawy smak nadaje ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobi膰?

... Mi臋so drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wo艂owego, powinny艣my wiec si臋ga膰 po nie jak najcz臋艣ciej. Kurczak z warzywami to 艣wietna propozycja dla wszystkich, kt贸rzy pragn膮 jeszcze wi臋cej ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobi膰 z kurczaka?

... nie przepadam, za mi臋sem wieprzowym i wo艂owym, proponuj臋 forszmak z kurczaka. Jeszcze czego艣 takiego nie jad艂a艣? Spr贸buj. Na pewno b臋dzie smakowa艂o twojemu m臋偶czy藕nie. ... nie przepadam, za mi臋sem wieprzowym i wo艂owym, proponuj臋 forszmak z ...

dawno temu

Spaghetti z krewetkami - a偶 si臋 uszy trz臋s膮

... Spaghetti z krewetkami to pyszne i wci膮偶 jeszcze do艣膰 oryginalne danie. Owoce morza s膮 bardzo zdrowe i warto zast臋powa膰 nimi mi臋so wieprzowe czy wo艂owe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, wi臋c przed romantyczn膮 kolacj膮 b臋dziesz ...

dawno temu

Gor膮cy pilaw na zimny dzie艅

... 鈥 mi臋so wo艂owe. Pokr贸j je w kostk臋. Krok 3 Na patelni rozgrzej 2 艂y偶ki oleju, dodaj szczypt臋 chili i zeszklij cebul臋 wraz z czosnkiem. Wsyp te偶 ry偶 i podsma偶aj go 10 minut. Krok 4 Na drugiej patelni ...

dawno temu

Zupa strogonow

... si臋 czego艣 wi臋cej na temat dania strogonow, zapoznaj si臋 z poni偶szym artyku艂em. Strogonow wo艂owy Strogonow wo艂owy jest do艣膰 popularnym daniem, dlatego te偶 na pewno ju偶 nieraz spotka艂a艣 si臋 z t膮 nazw膮 ... jakiego艣 odpowiednika, szybko zauwa偶ymy, ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , st膮d te偶 jej ogromne uznanie w艣r贸d wielu smakoszy. Je偶eli jeste艣 w posiadaniu kawa艂ka mi臋sa wieprzowego, wo艂owego lub 艣wie偶ej dziczyzny, nie tra膰 czasu i zobacz, jak mo偶esz przyrz膮dzi膰 pyszne zrazy. ... , st膮d te偶 jej ogromne uznanie w艣r贸d ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposob贸w

... 聽 Je艣li kto艣 z Was mia艂 okazj臋 spr贸bowa膰 mi臋sa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, 偶e walory smakowe tego mi臋sa s膮 nie do opisania i zdecydowanie wygrywaj膮 z tradycyjnym mi臋sem drobiowym, czy wo艂owym ... Je艣li kto艣 z Was mia艂 okazj臋 spr贸bowa膰 ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mi臋sa wo艂owego, ale Polacy ch臋tnie decyduj膮 si臋 r贸wnie偶 na inne wersje burgera 鈥 francusk膮 (z serem camembert i rukol膮), meksyka艅sk膮 lub wegetaria艅sk膮. Du偶a dowolno艣膰 w doborze sk艂adnik贸w sprawia ...

dawno temu

Skaza bia艂kowa

... mleczne, jak i mi臋so wo艂owe i ciel臋ce. Co wi臋cej, alergia pokarmowa u niemowl膮t rozwija si臋, gdy dieta matki karmi膮cej piersi膮 zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mi臋so wo艂owe i ciel臋ce. Co ...

dawno temu

Polacy kochaj膮 burgery! Zobacz, w jaki spos贸b je przyrz膮dzi膰

... Uginaj膮 ci si臋 nogi w kolanach, gdy przechodzisz obok budki z burgerami, nieopodal kt贸rej unosi si臋 niezwyk艂y aromat sma偶onego na ruszcie mi臋sa wo艂owego? To 艣wietnie, bo tym razem b臋dziesz mog艂a przyrz膮dzi膰 w艂asne, domowe burgery. Twoi go艣cie na ...

dawno temu

Powi膮zane Tematy