Sk艂adniki:
Ok. 3/4 kg udzca wolowego, ew. 4 soczyste grube plastry, 4 spore cebule, 1/2 kg pieczarek (wedle uznania moze byc i kilogram), 4 zabki czosnku, cwierc litra chudej smietany (w razie potrzeby zageszczenia - 2 lyzki maki maki), sol, czarny pieprz (duzo, to ostra potrawa), majeranek, ew. przyprawa wloska z majerankiem, oliwa z 1 tloczenia do smazenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wolowine kroimy w plastry o grubosci 1,5 cm, wklepac w nie po obu stronach sol i pieprz, rozgrzewamy na patelni oliwe, nie oszczedzac jej, przyda sie pozniej. Na bardzo goraca oliwe wkladamy plastry miesa i smazymy na bardzo wysokim ogniu ok 45 sekund z kazdej strony. Mieso wyjmujemy widelcem z patelni do sporego garnka, zostawiamy. Na tluszczu i sosie pozostalym na patelni dusimy posiekana cebule, nie musi byc dokladnie posiekana, itak w czasie duszenia sie rozpusci. zeszklna cebule wrzucamy na mieso w garnku. Obrany czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do miesa i cebuli, doprawiamy serdecznie majerankiem czy przyprawa wloska, nie zalujac soli i pieprzu, na wierzch wrzucamy umyte wczesniej pieczarki. Jesli sa duze, trzeba je wczesniej pokroic, dlatego polecam malutkie, pieknie wygladaja i nie wymagaja zabawy z nozem. wszystko to zalewamy woda tak, aby pieczarkowe glowki wystawaly kilka milimetrow ponad powierzchnie plynu. przykrywamy garnek i czekamy az zawrze. Od tego czasu zmiejszamy gaz i dusimy 2 bite godziny mieszajac czasami. Po 2 godzinach nawet najtwardsza wolowina sie podda i zacznie sie rozkosznie rozpadac przy najmniejszym dotyku, wtedy do kubeczka ze smietana wlewamy kilka lyzek sosu z duszenia, mieszamy i zawartosc kubeczka wlewamy do garnka, mieszmy. Potem wystarczy sprawdzic, czy aby soli nie za malo...
Potrzebne przybory:
patelnia, duzy garnek, kuchenka itd :)
Jak podawa膰?
Najlepiej smakuje z kluskami slaskimi i ogorkiem kiszonym, ale zwykle gotowane ziemniaczki tez pasuja, smacznego!
Uwagi:
Nie powinno sie dodawac wody w trakcie duszenia (to rozrzedzi smak), dlatego gaz powinien byc malenki a przykrywka szczelnie docisnieta do garnka.
Smietana powinna byc serio kwasna, bo reszta produktow kwasna nie jest :)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Martana |