Bigos Kuby - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2,5-3 kg kiszonej kapusty, 2 piersi z kurczaka, 30 dkg boczku wędzonego, 3 śląskie kiełbasy + inne mięso wedle uznania (im więcej tym lepiej), suszone grzyby, 3 kostki bulionu, przyprawa do bigosu (ja osobiście używam przyprawy "Prymat"), koncentrat pomidorowy (1 słoiczek), 2-3 listki laurowe.

Jak przyrządzić?

Opłukać dobrze kapustę kiszoną - pokroić i wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe. Zalać wrzątkiem suszone grzyby. Wlać wywar z grzybów do garnka z kapustą (grzyby oczywiście posiekać)Ja zalewam najpierw 1 połowę grzybów, a potem drugą żeby otrzymać więcej wywaru. Rozrobić bulion z wrzątkiem - dolać do kapusty. Jako, że bigos bazuje tylko na kapuście kiszonej dobrze jest gdy jest dużo wywaru i bulionu-wtedy kapusta swobodnie może się gotować przechodząc smakiem grzybów. Zacząć gotować. Usmażyć najpierw pokrojony w kosteczkę boczek - dodać do garnka wraz z wytopionym tłuszczem. Analogicznie z resztą mięsa (mięso wcześniej osolić). Bigos powinien się pogotować trochę czasu. po ok. 45 min. dodaję przyprawę do bigosu "Prymat"- całe opakowanie. Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotuje się dalej pod przykryciem. Gdy kapusta jest już miękka i nie możemy wytrzymać żeby już zjeść bigos - dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (tutaj uwaga - po dodaniu koncentratu bigos momentalnie gęstnieje i tak jak wcześniej prawie nie trzeba było go mieszać teraz trzeba robić to prawie ustawicznie aby się nie przypalił). Po ok 10-15 min nadaje się do spożycia. Proporcjonalnie do ilości podgrzań rosną jego walory smakowe. SMACZNEGO!

Uwagi:

Bigos gotujemy TYLKO z kapusty kiszonej dlatego moim skromnym zdaniem (oraz moich znajomych :)ma on wyjątkowy smak i chce się go więcej i więcej. Co do rodzaju bulionu - w razie gdy mamy mało suszonych grzybów proponuję dodać bulionu grzybowego - w innym razie może to być "złoty" bulion (z wielu rodzajów mięs).Dla podkreślenia smaku można dodać czerwonego wina.

3.67
3 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
AutorKuba

Bigos Kuby: Podobne przepisy

Bigos Kuby: wypróbuj również

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

„Kuba, daleka piękna wyspa”, Agnieszka Buda-Rodriguez

... Książka opisuje życie wyspy od podszewki, nie z punktu widzenia bogatego turysty, lecz kogoś, kto mieszka na Kubie przez kilkadziesiąt lat. To opowieść o życiu codziennym mieszkańców ... . To także wędrówka po miejscach omijanych przez ...

dawno temu

Kuba Rozpruwacz w literaturze

... Tajemniczy zabójca na stałe wszedł do kultury masowej. Ostatnio pisaliśmy o obecności Kuby Rozpruwacza na dużym ekranie. Dziś kolejny odcinek – tym razem o tym, w jakich książkach pojawia się Jack the Ripper. Znajdzie się coś zarówno dla ...

dawno temu

Czy wiesz, kto sprząta w twoim domu?

... Każdy, kto słuchał programu „Poranny WF”, emitowanego w Esce Rock, pamięta kontrowersyjne wypowiedzi Kuby Wojewódzkiego i Michała Figurskiego na temat Ukrainek pracujących w Polsce jako gospodynie ...

dawno temu

Kuba - wyspa jak wulkan gorąca

... Wiele legend krąży o Kubie. Jedną z nich z upodobaniem podtrzymują biura podróży na świecie, organizując "bajońsko" drogie wycieczki na mityczną wyspę. Legenda głosi, że na Kubę nie da się pojechać ... przypominająca muła, niż rasowego ...

dawno temu

Szpital Britannia

... Głupio się dzieje w państwie Kuby Rozpruwacza, skoro jego obywatele nie chodzą do roboty, tylko odziani we flagi koczują pod szpitalem, czekając na okazania… no właśnie – kogo? Nowego Zbawiciela ... , tylko entuzjazmować się kolejnym ożenkiem ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

„Gorączka w Hawanie”, Leonardo Padura

... Ciekawie napisany kryminał z wyrazistym, oryginalnym bohaterem, który wzbudza szacunek i irytację; czasami bawi, wkurza, czasami intryguje. Pisarz dyskretnie nawiązuje do sytuacji panującej na Kubie ... . Ale Gorączka w Hawanie to także ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Grzane piwo

... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ...

dawno temu

Powiązane Tematy