Składniki:
2,5-3 kg kiszonej kapusty, 2 piersi z kurczaka, 30 dkg boczku wędzonego, 3 śląskie kiełbasy + inne mięso wedle uznania (im więcej tym lepiej), suszone grzyby, 3 kostki bulionu, przyprawa do bigosu (ja osobiście używam przyprawy "Prymat"), koncentrat pomidorowy (1 słoiczek), 2-3 listki laurowe.
Jak przyrządzić?
Opłukać dobrze kapustę kiszoną - pokroić i wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe. Zalać wrzątkiem suszone grzyby. Wlać wywar z grzybów do garnka z kapustą (grzyby oczywiście posiekać)Ja zalewam najpierw 1 połowę grzybów, a potem drugą żeby otrzymać więcej wywaru. Rozrobić bulion z wrzątkiem - dolać do kapusty. Jako, że bigos bazuje tylko na kapuście kiszonej dobrze jest gdy jest dużo wywaru i bulionu-wtedy kapusta swobodnie może się gotować przechodząc smakiem grzybów. Zacząć gotować. Usmażyć najpierw pokrojony w kosteczkę boczek - dodać do garnka wraz z wytopionym tłuszczem. Analogicznie z resztą mięsa (mięso wcześniej osolić). Bigos powinien się pogotować trochę czasu. po ok. 45 min. dodaję przyprawę do bigosu "Prymat"- całe opakowanie. Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotuje się dalej pod przykryciem. Gdy kapusta jest już miękka i nie możemy wytrzymać żeby już zjeść bigos - dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (tutaj uwaga - po dodaniu koncentratu bigos momentalnie gęstnieje i tak jak wcześniej prawie nie trzeba było go mieszać teraz trzeba robić to prawie ustawicznie aby się nie przypalił). Po ok 10-15 min nadaje się do spożycia. Proporcjonalnie do ilości podgrzań rosną jego walory smakowe. SMACZNEGO!
Uwagi:
Bigos gotujemy TYLKO z kapusty kiszonej dlatego moim skromnym zdaniem (oraz moich znajomych :)ma on wyjątkowy smak i chce się go więcej i więcej. Co do rodzaju bulionu - w razie gdy mamy mało suszonych grzybów proponuję dodać bulionu grzybowego - w innym razie może to być "złoty" bulion (z wielu rodzajów mięs).Dla podkreślenia smaku można dodać czerwonego wina.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kuba |