Składniki:
75 dag piersi z indyka,
50 dag pieczarek,
4 pory,
1/2 l śmietany kremówki,
vegeta
Jak przyrządzić?
Filet z indyka pokroić na plastry, posolć je, popieprzyć i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Podsmażyć je z obu stron na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, por w półplasterki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: podsmażone kotlety z indyka, warstwę porów, warstwę pieczarek (pory i pieczarki posypać vegetą). Całość zalać śmietaną, szczelnie przykryć (lubi kipieć, kiedy naczynie jest pełne, więc ja pod pokrywę daję jeszcze folię aluminiową) i włożyć do piekarnika (180 st.) na 2 godz.
Potrzebne przybory:
deska, nóż
Jak podawać?
Podawać z białym pieczywem lub ryżem.
Uwagi:
Wygodna potrawa na przyjęcie, bo można wcześniej przygotować.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Funia |